Huono-osaiset mediassa

Taannoin pitämässään puheessa pääministeri Vanhanen kiinnitti huomionsa median tapaan nostaa esille huono-osaisuuden diskurssia. Huomio on otettava vakavasti, vaikka se ei vaikuttaisikaan median juttulinjauksiin tulevaisuudessa. Miksi pääministeri oli niin huolissaan huono-osaisuuden julkipuheesta?

Hallituksen toimet vaalikaudella viittaavat vahvasti siihen, että yhteiskunnalliseen tilanteeseen kytkeytyvien vakavien syrjäytymisongelmien katsotaan ratkeavan pienten kosmeettisten korjausten politiikalla ja taloudellisen kasvun ajattelun avulla. Hallitus luottaa markkinavoimiin huono-osaisuuden ongelman hoitamisessa.

Valtion rooli näyttäisi olevan useallakin mittarilla arvioiden vähenemässä ja julkisen vallan alaisten toimintojen ulkoistaminen lisääntymässä. Valtio näyttää pyrkivän vetäytymään taloudellisten prosessien ja markkinavoimien vapauden edestä. Meneillään olevasta kehityksestä eräinä osoituksina ovat esimerkiksi lääninhallitusten tuleva lakkauttaminen ja erilaisten tuottavuusohjelmien suunnittelu ja toimeenpano. Myös tuoreen arviot Satakomitean meneillään olevasta työskentelystä antavat ymmärtää haluttomuudesta tai peräti kyvyttömyydestä ratkaista suuria yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä on äskettäin arvellut muutoshaasteiden olevan ehkä liian suuria muutoksen toimeenpanijoiden voimille.

Kehittyykö Suomeen sellaista yhteiskuntapolitiikan uudistushalukkuutta, joka perustuu yhteiskunnalliseen investointipanostukseen ja erilaisten elinkaarimallien suosimiseen. Luulisi, koska yleisesti puhutaan edelleen esimerkiksi elinikäisestä oppimisesta ja onnistuneesta ikääntymisestä ikään kuin ne määrittäisivät merkittävällä tavalla politiikan suuntaa.

Yhteiskunnallisten uudistusten vaade kohdistuu järkeenkäyvästi lähinnä sairausvakuutuksen, sosiaalipalveluiden ja työelämän prosesseihin sekä niiden integroimisen ympärille. Uudentyyppisten ratkaisujen pohdinta kuitenkin puuttuu, samoin sisältötuotantoajattelu ja niihin kohdistettavat resurssit.

Vai oliko pääministeri Vanhanen sittenkin vain huolissaan siitä, että median kiinnostus huono-osaisuudesta vie palstatilaa ja ohjelma-aikaa ”tärkeämmiltä” aiheilta. En olisi Vanhasen tilanteessa huolissani moisesta. Päinvastoin toivoisin, että media kiinnittäisi huomionsa ennemmin vaikka hanslankarien housunkauluksiin kuin viimeaikaisiin lööppiaiheisiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s