Viisas vai tyhmä

Tunnetko sinä ”viisaita” ihmisiä? Entäs ”tyhmiä” ? Todennäköisesti saatat tuntea enemmän jälkimmäisiä kuin edellä mainittuja. Tai sitten voit tuntea ihmisiä, jotka ovat vuoropäivin sekä viisaita että tyhmiä. Tai jopa sellaisia, joilla viisaus ja tyhmyys ikään kuin sekoittuvat samanaikaisesti keskenään. Mistä edellä mainitulla ”viisaudella” varustettu lähimmäisemme tunnetaan?

Isoäitini, suuri niin fyysisiltä kuin henkisiltäkin ominaisuuksiltaan, sanoi viisaan ihmisen olevan sellainen, joka on ennen kaikkea nöyrä ja ahkera. Nöyrät ja ahkerat kuulemma oppivat enemmän kuin toiset, ylpeämmät ja laiskemmat. Nöyrät ja ahkerat sitä paitsi hänen mukaansa ”perivät maan”?! Luulen, että ylpeillä ja laiskoilla on kai varmaan mielenkiintoisempi tulevaisuus.

Eräs toinen ikäihminen sanoi vuorostaan merkittävimmän viisauden merkin olevan täsmällisyys. Täsmällinen on eksakti, siis viisas. Kolmas, ei vielä niin ikääntynytkään kollega, kuvasi viisasta ihmistä sellaiseksi, joka pystyy yhdistämään elämän kannalta positiiviset ominaisuudet sellaiseksi kokonaisuudeksi, että ne tuottavat kaikkien kannalta onnellisen lopputuloksen. Hyvän elämän. Jos tuo nyt ylipäätään on mahdollista.

Näin viisauden suhteen maallikkona tulee sidottua viisauden käsite helposti jollakin tapaa tietoon. Viisas on sellainen, joka ”tietää” paljon ja muistaa paljon. Jos maallikon ymmärrys yhdistetään aiempien, iän tuoman näkemyksen omaavien ihmisten käsityksiin, viisas näyttäisi olevan sellainen ihminen joka todistettavasti osaa jostakin syystä yhdistää tietonsa omaan toimintaansa siten, että hän saattaa voida ”paksusti”, nykypäivän termillä kuvattuna, ja jonka ympärillä olevat ihmiset saattavat voida myös paksusti. Siis konkreettisilla, arkipäivän mittareilla arvioituna. Näihin mittareihin en kuitenkaan laske kuuluvaksi mittanauhaa. Tällöin mitä ilmeisimmin olemassa oleva tieto on kyetty yhdistämään yksilöllisellä tasolla, jollakin ihmeellisellä tavalla, sosiaaliseen yhteisölliseen ymmärtämykseen, toisten huomioon ottamiseen, tuohon nöyryyteenkin, olosuhteisiin nähden optimaalisimmalla mahdollisella tavalla.

Kuinka arkielämässä arvioimme viisautta ympärillämme? Inhimillisesti ottaen viisailta tuntuvat ennen kaikkea sellaiset teot, jotka noudattelevat omia mieltymyksiämme ja toiveitamme. Kuulostaako perin pinnalliselta? Viisaita ihmisiä ovat siis lähinnä sellaiset, jotka tekevät oitis mitä pyydämme, tai jotka kehuvat ja kannustavat meitä ilman varausta. Ja jotka eivät pane pahakseen, jos me emme kannusta vuorostaan heitä, sosiaalisen vaihdannan lain vastaisesti.

Teko, joka sotii omaa käsitystämme tai haluamme vastaan, on niin ikään useimmiten yksiselitteisesti ”tyhmä”. Jos pyydän jotakuta ihmistä tekemään pienen palveluksen, kuten esimerkiksi käymään puolestani ostamassa irtokarkkeja paikalliselta kioskilta, ja hän kieltäytyy vedoten esimerkiksi äkilliseen lääkärissäkäyntiinsä, ihminen on mielestäni tyhmä, ilman epäilystä, vaikka olisi valtiotieteen tohtori. Muuten, tanskalaisen filosofi Kierkegaardin mukaan kuoleman edessä on naurettavaa olla juuri valtiotieteen tohtori, miksiköhän?!

Entinen opettajani sanoi älykkään olevan ihmisen, joka selviää sellaisesta pinteestä nopeasti johon viisas ei joudu ollenkaan. Tämä ”pinnetila” on hänen näkemyksessään näin ollen kohotettu viisaus -ilmiön suhteen minimitekijäksi. Onko meidän sitten aina jouduttava pinteeseen osoittautuaksemme joko tyhmiksi tai viisaiksi? Luulen, näin viisauden suhteen maallikkona, että on, valitettavasti. Ilman sosioekonomisia rajoja. Pinne on antaumuksellinen ja tuottava tila, joka saa meidät reagoimaan, toimimaan ominaisimmalla tavallamme. Paljastamaan itsemme, puhtaasti ja peittelemättä.

Uskon, että viisauteen kuuluu jotenkin myös hyvä itsetunto. Se, mitä on ”hyvä itsetunto” tai ”itseyden tunto”, palaan myöhemmin, olettaen että olen tarpeeksi nöyrä, ahkera, eksakti ja sosiaalisesti lahjakas jatkaakseni pohdintatyötäni. Viisauden välittymiseen kuuluu mielestäni niin ikään myös intuitio ja koherenssi. Myös näihin termeihin palaan tuonnempana, tai siis siihen, mitä itse käsitteillä ymmärrän. Ja toki myös moniin muihin termeihin ja teemoihin, kuten tietoon. Hyvää viikonlopun pikaista loppua. Tämä vapaus alkaa jo ällöttää. Mitä se vapauskin sitten tarkoittaa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s