Kupposellisen äärellä

Kahvi on käsittämättömän oivallinen juoma, kaikissa muodoissaan. Kahvin historia ulottuu aina 800 -luvun Arabiaan saakka. Tuolloin kahvi mainittiin tiettävästi ensimmäistä kertaa – lääkeluettelossa. Sittemmin 1200 -luvun Arabiassa sitä osattiin jo paikka paikoin juoda alkeellisesti valmistettuna, uittamalla papuja kiehuvassa vedessä. Tosin vasta 1400 -luvulla siitä tuli yleisempi seurustelujuoma ja nautintoaine.

1460 -luvulla kasvatettiin Mekassa ensimmäiset kahvintaimet viljelytarkoitukseen. Myös ensimmäisiä kahvihuoneita avattiin. Kahvia saivat aluksi valmistaa vain miehet. Naiset saivat toki osallistua sen juomiseen. Egyptiin kahvi siirtyi 1500 -luvun alkupuoliskolla pappien mukana. Turkkilaiset tutustuivat puolestaan kahviin vallatessaan Egyptin. Konstantinopolissa avattiin runsaasti ylellisiä kahviloita 1550 -luvulla. Kun kahviloiden suosio alkoi ohittaa moskeijoiden suosion, papisto kielsi oitis kahvinjuonnin, mutta se jatkui salassa. 1600 -luvulla kahvinjuontia sai harjoittaa jälleen julkisesti. Miten kahvi tuli eurooppalaisen kulttuurin eläväksi osaksi, siihen palaamme aikanaan…

Mutta tuo kummallinen, henkilökohtainen suhde kahviin. Omat isovanhempani pitivät tapoinaan tarjota hoidossa olevalle lapsenlapselleen tasa-arvoisesti kahvia aina silloin kun sitä nautittiin. Ja maalaispitäjässähän sitä nautittiin. Aamulla pari kertaa, päivällä ainakin kahdesti, illalla samoin. Jos joku pistäytyi vieraisilla, keitettiin vielä kerran ylimääräiset kahvit. Pannukahvin keitti aina mummoni, miehet osallistuivat juomiseen. Ennen sanottiin, jotta kahvi vie yöunet korkeintaan silloin jos sitä jää pannuun. On otettava huomioon, että sota- ja pula-ajan eläneille ihmisille kahvi oli henki ja elämä. Se oli toivon symboli, turva, onni ja autuus. Pannukahvin keitto ei ollut tyhmien puuhaa.

Kotonani opin keittämään kahvin santos -keittimellä jo hyvin varhain. Viisivuotiaalle kaksikupukeittimen nosteleminen keittiöjakkaran avulla kaasuhellalta tiskipöydälle oli suoritus, joka piti tehdä vain silloin kun äiti ei ollut paikalla. Etenkin kun keittäjämestari itse oli sattunut kaatamaan yksivuotiaana litran kiehuvaa kahvia päälleen. Seuraavan kuukauden jonka vietin sairaalan käärinliinoissa, olin luultavasti ainoan kerran elämässäni totaalisesti kahvilakossa.

Kahvin suodattuminen santoksessa oli minulle täydellinen mysteeri: vesi nousi kiehuttuaan alakuvusta yläkupuun ja laskeutui siitä jälleen alas kun katsoi sen aiheelliseksi. Muutenkin kahvia meillä keitettiin. Melitta -suodatin oli peltinen suppilo, johon laitettiin suodatinpaperi kuin konsanaan nykyisiinkin keittimiin. Kahvi suodatettiin suoraan termoskannuun. Myös posliinisia melittoja oli olemassa. Sellaisella valmistan kahvia nykyisinkin. Perkolaattoria eli aromikeitintä näin käytettävän naapurissa. Oma perkolaattorini odottelee vieläkin jonkun kaupan hyllyllä. Useat kahvinjuontikollegani arvostavat perkolaattorikahvin jopa ohi espresson. Säästän tutustumisen iloa johonkin erityisen tylsään elämänvaiheeseen.

Primaarisosialisaatiostani saakka olen ehdollistunut kahvin valmistuksen äänille, kahvin tuoksulle, maulle ja nautintatavoille. Ja kaikille muillekin kahviin liittyville seikoille, jopa kahvipensaan kasvatukselle. Mielestäni kahvi on yksi parhaita ajattelun apuvälineitä. Se saa ideat kulkemaan, innovaatiot syntymään ja intuition herkistymään. Kahvi saa myös keskittymään, ja rauhoittumaan. Korkeintaan sauna voi kyetä antamaan samansuuntaiset lähtökohdat tuotteliaisiin hetkiin ja levollisiin tilanteisiin.

Mikä kupposen ääressä nyt pohdituttaa. Kuuntelin juuri uusimmat uutiset hallitustasolta. Eipä kovin kukkealta näytä suomalainen poliittinen nykykulttuuri. Kannattaisikohan myös viriilien toimijoiden välillä rauhoittua kahvipannun ääreen. Miettiä, mikä oikeasti elämässä on tärkeää, ja miten sen parhaiten mahtaisi saavuttaa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s