Soup de poisson

Laitoimme koko siunatun illan ruokaa. Ei niinkään paljon syötäväksi kuin medioitavaksi. Ilta meni siis rattoisasti kulinaariformaatissa, studion spottipaahteessa. Ei mitään fiinistelyä ja kruusausta vaan rapsakkaa ja rivakkaa  toimintaa.

Osalleni lankesi alkuruoka ja viimeinen espresso. Värkkäsin vallattomassa seurueessa tulisten rytmien tahdissa maalaiskeittoversion, kaikkien nauttimieni maalaiskeittojen suloisen risteymän. Perusideana oli venäisen seljankan rakenne. Siihen mausteet soup de poisson -keitosta ja parista muusta rusticana -versiosta. Hops!

Jokainen voi tehdä ikiomansa. Tarkempia ohjeita ei kannata rustailla. Perusasiat tässä lyhykäisyydessään. Kaksi järkälemäisen isoa perunaa kuorineen (pestyinä;) ja neljä kepasipulia pilkotaan reilun kokoisiksi paloiksi. Palat esikypsennetään runsaassa öljyssä, mukaan heitetään purkillinen kivellisiä oliiveja, sieniä ja neljä kookasta paloiteltua suolakurkkua.

Sekoitus huljautetaan parin-kolmen litran kattilaan vesineen päivineen. Joukkoon kannattaa laittaa pari palaa kasvislientä. Mausteeksi kokonaisia mustapippureita ja tilliä. Muutakin voi heittää mukaan jos makuaisti antaa myöten. Keiton annetaan porista kunnes perunat alkavat olla puolikypsiä. Mukaan puristetaan iso sitruuna ja 300-500 g kalapaloja. Päälle ladotaan erittäin ohueksi leikattua limettä. Hommaa haudutetaan parikymmentä minuuttia. Kala on parhaimmillaan kun se on hieman nihkeästi al dente. Keitto syödään pienien piiraiden kanssa. Juotavaksi kelpaa joku kuivakas juoma ja jääkylmä vesi.

Mitä muut laittoivat? No en nähnyt höyryn ja liekkien keskeltä. Jotakin sellaista, jota hulmauteltiin puolella pullollisella Albert Jarraud -konjakkia. Toinen puoli taisi maistua kokeille. Palokunta saapui ilmeisimmin jossakin iltayön alkuruuan ja suden hetken pääruuan valmistuksen välimailla.

Mutta toki suosittelen. Jos vakuutukset ovat kunnossa ja pää kestää – menestyksen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s