Santosta sen olla pitää

Aamulla tein uroteon ja tiskasin Santokseni hyllyn pölyistä ja valmistin pitkästä aikaa kunnon kolesterolipitoisen kahvin.

Santos on kahvin kaksikupukeitin. Vesi laitetaan alempaan kupuun, kahvijauhe ylempään. Vesi nousee kiehuessaan ylempää kupuun, josta lämmön katkaisun jälkeen laskeutuu jälleen alempaan. Santoksia myydään vielä jossakin, en tiedä missä. Siksi olen varovainen lasikupujen kanssa. Jos heitän astian, heitän mieluummin lautasen.

Maku muistuttaa kovasti pannukahvia, ja kenties perkolaattorilla tehtyä. Santoksen käyttö antaa kahvinvalmistukseen visuaalisen sävyn. Lisäksi kahvinvalmistus Santoksella on miellyttävä fysiikan (ja osin myös kemian) oppitunti, josta ainakaan itse en ole koskaan oppinut yhtään mitään. Uskon edelleen, kuten jo lapsena, että kahvilla on liiketaju, jonka mukaan se kiipeilee ja laskeutuu ylös alas.

Kuunnellessani keitellessäni samalla puhemies Niinistön rohkeaa ajatuksenjuoksua laadukkaassa Lauantaiseurassa, mieleeni tulivat kahvimarkkinat. Kukapa voisi kuvitella, että kahvipörssi rullaa noin kymmenen miljardin dollarin vuosivauhdilla… Etiopiasta lähtenyt villitys on paisunut melkoiseksi jytinäksi.

Turkki ja Turkin kahvilat ovat muuten olleet merkittävässä asemassa eurooppalaisen kahvikulttuurin yleistymisessä 1600 – luvulla. Kahvilakulttuuri levisi sadassa vuodessa läpi Euroopan, paavi Clement VIII hyväksyttyä muslimien herkun myös katolisten juomaksi.

Kahvikauppaa turkkilaisten kanssa tekivät eritoten venetsialaiset kauppiaat jo 1600 –luvun alusta saakka. Hollantilaisilla kauppiailla oli puolestaan suhteet kahvia myyviin arabeihin samoihin aikoihin. Jemenistä, Punaisen meren rannalla sijaitsevasta Mochan satamakaupungista alettiin rahdata kahvia säännöllisillä laivareiteillä Hollantiin 1600 –luvun loppupuolella. Englantiin ja Ranskaan kahvia alettiin tuoda kaupallisessa tarkoituksessa niin ikään 1600 –luvun lopulla.

Kippis ja kulaus!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s