Vappupalloja ja talouskuplia

Eipä mene kovin hyvin meren takana. USA:n asuntovarallisuuden arvosta on katoamassa 4000-6000 miljardia dollaria. Asuntojen hinnat laskevat näin laajasti kuulemma ensimmäistä kertaa sitten 1930-luvun ja suuren laman. Asuntovarallisuuden arvo on tällä haavaa noin 21000 miljardia dollaria, Ennusteita on kerännyt U.S. News & World Report –lehti.

USA:n kotitaloudet saavat kohtapuoliin 100 miljardin dollarin ylimääräiset veronpalautukset, jotka käytännössä menevät polttoaineen hinnan nousuun ja asuntotaantumaan. Lienee jo tässä vaiheessa selvää, mihin tilaan Yhdysvaltain talous on menossa. Taantuma lienee siitä lievempi ilmaus.

Mikäli lama iskee täydellä voimallaan USA:n talouteen, mikä näyttää entistäkin todennäköisemmältä hyssyttelyistä huolimatta, se tietää merkittäviä vaikutuksia Eurooppaan seuraavan vuoden-puolentoista aikana.

Suomen talouteen taantumalla saattaa olla myös merkittävä vaikutus. Ilmiöt lienevät tarkasteltavissamme 2009 loppupuolella. Vienti tökkii jo nyt laskevan dollarin vaikutuksesta. Maamme puutuotanto ja metsäteollisuus ovat selkeästi jättäneet parhaimmat päivänsä taakseen.

Kauppalehden siteeraamat talouden asiantuntijat antavat korvaamattomilta tuntuvia neuvoja kotitalouksille. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander kehottaa kansan jatkamaan kulutusjuhliaan. Merkit ovat kyllä huolestuttavia, mutta eivät kuulemma järin vakavia. Oikein positiivinen näkemys!

Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Anu Raijas puolestaan kannustaa säästämään, jo ilmastonmuutoksenkin kannalta. Hän näkee merkkejä 1980-luvun lopun ajoista. Hieman varovaisuutta tuntuu olevan ilmassa!

Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Ari Hyytinen antaa puolestaan oivan vihjeen kaikille meille tavallisille kuluttajille: hänen mukaansa kukin voisi ainakin katsoa, että salkun sisältö korreloisi mahdollisimman vähän työpaikan menettämisen riskin kanssa. Tämä onkin tosi hyvä neuvo! Eritoten sellaiselle kansalaiselle, joka on tällä hetkellä työtön ja jonka salkun sisältö korreloi mahdollisimman paljon tyhjyyden kanssa.

Olemme perin varmoissa käsissä, mitä talousajatteluun tulee. Jatketaan siis rauhassa kulutusjuhlia, säästetään samalla, ja pidetään hyvää huolta salkuista ja tietysti – korotetaan tuloja ja maksetaan vähemmän veroja. Hieman ristiriitaiseltahan tuo kaikki tuntuu, mutta korkeatasoinen talousajattelu ei ole koskaan yksinkertaista. Muutenhan meistä jokainen olisi miljonääri. Siitä se kaikki vielä iloksi muuttuu. Ei kannata murehtia. Annetaan hevosen murehtia, sillä on iso pää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s