Taivaasta helvettiin…

…ja maan päälle. Tällaisen matkan on entinen ministeri ja pankinjohtaja Ulf Sundqvist näyttänyt tehneen vaiherikkaan elämänsä aikana. Matkakertomusta esiteltiin sangen tyylikkäästi Yleisradion Itse asiassa kuultuna – tv-ohjelmassa vappuna.

Kun Ulf Sundqvist valittiin 1960 – luvun alussa Helsingin ylioppilaskunnan edustajistoon yhdessä Ilkka Taipaleen ja Paavo Lipposen kanssa, kukaan ei voinut aavistaa valittujen herrojen erilaisia urakehityksiä, puhumattakaan henkisestä kehityksestä.

Paavo Lipposen viimeaikaisia mietteitä kuultiin äskettäin Punaisessa langassa. Lipponen antaa ymmärtää olevansa suorapuheinen ja nöyrä, mutta ei nöyristelijä. Paavo Lipponen tekee kirjaa. Ilkka Taipale kirjoittaa niin ikään ansiokkaasti lempiaiheestaan syrjäytymisestä ja päivänpolttamista mielenterveysongelmista. Ilkka Taipale on myös suorapuheinen, kenties nöyräkin. Älykäs ainakin.

Ulfia kuunnellessa ja katsellessa tulee mieleen sama aihe, nöyryys, josta Paavo Lipponenkin puhui haastattelussaan. Kansainvälisesti tunnettu kosmopoliitti, sadan maailman merkittävimmän vaikuttajan joukkoon aikoinaan nostettu älyniekka putosi reippaasti pohjalle ja pohjan läpi.

Politiikka petti kun talous petti. Ensin tuli STS – pankin romahdus, siitä seuranneet korvausvaatimukset, ero puoluejohdosta, ulosotto, ehdollinen vankeus ja lopulta syöpä. Mies ei puhu suoraan nöyryydestä, mutta osoittaa ymmärtävänsä siitä jotakin. Välimatka aiemman ja nykyisen välillä on pitkä.

Kun Ulfin näkökulmia vertaa Paavon vastaaviin, tulee miettineeksi väkisinkin, kumpi on suurempi asiantuntija nöyryydessä. Olisi mielenkiintoista kuulla kolmannen aikalaisen, Ilkan mietteet asiasta.

Nöyryys on kuulemma viisaalle välttämätön ominaisuus. Nöyrä on kuulemma harkitsevainen ja sopeutuva. Nöyrä pidättäytyy tuomasta itseään julki ja kuuntelee ennemmin muita. Keneen näistä edellä mainituista kolmesta kuvailu osuu parhaiten.

Ulf sanoo kurkkusyövän olevan voitettu kanta. Perheen talouskin on kunnossa; Sundqvistien konsulttiyritys toimii kansainvälisillä markkinoilla. Ulf uskoo vielä politiikkaan kaikesta huolimatta. Rovaniemellä vuonna 2004 pitämässään seminaaripuheenvuorossa sanottu kuvaa hieman mennyttä, ja nykyistä käsitystä asiaintilasta, kenties tulevaakin: Kun politiikka menettää otteensa karkaavat myös markkinat, sanoi Ulf. Kauas karkaavat ainakin pilvet tuulella, miten käy muun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s