Onneako ikä kaikki

Kolmen vuosikymmenen aikana tehdyssä amerikkalaistutkimuksessa on havaittu onnellisuuden lisääntyvän iän myötä. 80-vuotiaista vastaajista onnelliseksi koki itsensä yli puolet. Vastaavasti 18-vuotiaista vain 15-33 prosenttia koki itsensä onnelliseksi. Naiset olivat miehiä onnellisempia. Tutkimus on julkaistu American Sociological Review -lehdessä

Tulos tukee teoriaa, jonka mukaan muun muassa itseluottamus ja muut hyvinvointia tukevat luonteenosat vahvistuvat iän myötä. Tutkimuksen mukaan ihmisten onnellisuus korreloi vahvojen taloudellisten aikojen kanssa.

Tuo viimeksi mainittu tulos onnellisuuden ja talouden keskinäisestä riippuvuudesta varjeli minut suuremmalta hämmästykseltä. Olen aina luullut, ettei vanhuuden onni tule yksin vanhenemisesta, vaan että vanhenemisen seurauksena vähenevien voimavarojen tilalle pitää tulla jotakin sellaista, joka kompensoi hiljaa hiipivää raihnaisuutta ja kykenemättömyyttä.

Katsoin illalla uutislähetystä, jossa kerrottiin amerikkalaisten soppajonojen pitenemisestä. Lähetyksessä haastateltiin erästä säntillisesti elänyttä sairaanhoitajaa, joka nyt eläkkeellä ollessaan joutuu käymään soppatykillä saadakseen päivittäisen ruokansa. Hän sanoi luulleensa, että hänen toiminnallaan vuosikymmenten saatossa olisi ollut joku muu lopputulos.

Tuo nainen ei ole yksin jonossa. Hänen kaltaisiaan on miljoonia ja joukko kasvaa koko ajan. Ruuan hinta nousee, USA:n talous on lamassa ja Mr. Bush pyytää uusimmassa budjettiesityksessään kongressilta arviolta 70 miljardia dollaria lisäapua – Irakin sotaan! Sodankäynti on tullut maksamaan suurin piirtein 800 miljardia dollaria.

Kurjistuminen on kulttuurista riippuvaista. Amerikkalaiset kurjistuvat, mutta niin näyttävät kurjistuvan suomalaisetkin. Valaiseva esimerkki tuli tänään radiosta.

Radiodokumentti ”Kasvukeskus” oli sykähdyttävää kuunneltavaa. Leena Jäppisen koostama juttu on rautaa rajalle. Ohjelma uusitaan Radio ykkösessä 4.5. klo 23.05. Kannattaa kuunnella, jos on hyvät unenlahjat. Muutoin ei kannata.

Pääministeri Vanhasen ei kannata kuunnella. Pääministeri Vanhanen ei pidä siitä, että mediassa kerrotaan vanhoista, sairaista ja köyhistä. Pääministeri Vanhanen pitää siitä, että mediassa kerrotaan innovatiivisista, kasvua kehittävistä asioista.

Hyvää yötä, nukkukaa hyvin. Toivottavasti teillä on onnellinen ja valoisa vanhuus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s