Pienet teot

Torstaina, 8.5.2008

Ilmastonmuutos on kova sana. Ilmastonmuutoksista johtuvat katastrofit eivät taatusti jätä ketään kylmäksi. Paitsi jos niissä kuolee.

Ruokapula on ensimmäisiä konkreettisia seurauksia ilmastossa tapahtuvista ennakoimattomista muutoksista. Myrskyt ovat toinen näkyvä seuraus. Tulevina vuosina etenkin rannikkoalueilla tapahtuvissa katastrofeissa menehtyy satojatuhansia ihmisiä. Burmassa kamppaillaan par´aikaa yhden sellaisen katastrofin kynsissä. Mutta tulevaisuudessa samantapaiset tapahtumat ovat siis lähes arkipäivää, näin oletetaan.

Yksityisen ihmisen toimilla ilmastonmuutoksen ehkäisyssä sanotaan olevan suurta merkitystä. Meitä neuvotaan esimerkiksi matkustamaan raiteilla ennemmin kuin lentokoneessa, pyöräilemään ja kävelemään autoilun sijaan, kierrättämään jätteitä, kuluttamaan vähemmän, suosimaan kasviksia, syömään luomu- ja lähiruokaa, käyttämään vihreää sähköä, asumaan pimeässä ja viileässä, säästämään metsiä, käyttämään aurinkolämpöä, ja niin edelleen.

Yksityinen ihminen lyö säästötoimillaan taatusti laudalta teollisuuden kulutuksen, vai mitä?

– Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2006 ensimmäisellä puoliskolla 759 petajoulea, mikä oli lähes 11 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2005. Sähköä käytettiin 46 terawattituntia (TWh) eli 11 prosenttia edellisvuotista enemmän. Energian tuotannon ja käytön hiilidioksidipäästöt kasvoivat 10 prosenttia verrattuna vuotta aiempiin päästöihin.(Tilastokeskus 2006). Hiilen ja puupolttoaineiden kulutus kohosi muuten myös kolmanneksen.

Huhhuh. Mutta onneksi tuli heti kohta muutos järkyttäviin lukuihin, nyt tuli mieleen rauha, eikö niin?

– Primäärienergian kokonaiskulutus oli vuonna 2007 ennakkotietojen mukaan 1,48 miljoonaa terajoulea (TJ), mikä oli prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Sähköä käytettiin 90 terawattituntia (TWh) eli suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Primäärienergian kokonaiskulutusta pienensivät edellisvuotta lämpimämpi sää sekä vesivoiman ja sähkön tuonnin lisääntyminen sähkön hankinnassa. Energian tuotannon ja käytön hiilidioksidipäästöt vähenivät 3 prosenttia verrattuna vuotta aiempiin päästöihin. (Tilastokeskus 2007).

Oho, ei tullutkaan! Kokonaiskulutus laski – yhden kokonaisen prosentin. No se helpottikin tilannetta merkittävästi, mutta ei suinkaan poistanut yksityisen ihmisen tekojen vaikuttavuutta, eikä syyllisyyttä.

Teollisuus käyttää kaikesta saatavilla olevasta energiasta noin 50 prosenttia. Rakennusten lämmitykseen käytetään noin 20 prosenttia ja liikenteeseen suurin piirtein saman verran. Muun käytön, kuten kotitalouksien ja maa- ja metsätalouden energiankulutuksen osuus on loput kymmenisen prosenttia. Tästä kymmenyksestä meitä varoitetaan eritoten.

No, ketä luvut motivoivat, ketä ei. Helpointa näyttää olevan kuitenkin toppuutella tavallisia kuolevaisia ja syyllistää heitä henkihieveriin. Olen tullut huomanneeksi, että etenkin äitien ja isoäitien syyllistämisellä pimeän maapallon jättämisestä jälkikasvulleen on merkittävää vaikutusta, josta vaikutuksesta saavat tyydytystä lähinnä jotkut työlleen omistautuneet teollisuuslobbarit..

Hei, tiesittekö muuten uusimman uutisen: lentokonevalmistaja Airbus on joutunut uusiin vaikeuksiin superjumbokoneensa vuoksi. Jumbo on niin jumbo, ettei se pääse ilmaan. Vielä.

Pienillä teoilla…niin, niillä ei todellakaan ole merkitystä isojen tekojen rinnalla. Juttu on puhdasta bullsittiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s