LUOVAA URAA!!

Oletko hakemassa töitä? Kuinkas luulet niitä saavasi? Oletko tarpeeksi luova, spontaani ja persoonallinen?

Luovuutta, spontaaniutta tai persoonallisuutta ei kannata lähteä hakemaan elämänsä aikana tietoisesti, esimerkiksi opiskelemalla humanistisia tieteitä, lukemalla kirjoja, katselemalla elokuvia, maalaamalla tauluja, keskustelemalla, laulamalla, laittamalla ruokaa idearikkaasti tai jollakin muulla tyhmällä ja mielikuvituksettomalla tavalla.

Riittää kun luet Uranus.fi:n ura-ja rekrytointipalvelun ohjeet työnhakuun. Uusi Suomi – sivuston esiin nostama uutinen sai varmaan muidenkin lukijoiden suut viivaksi, kulmakarvat koholle ja hiukset pystyyn.

Siis näinhän se käy, ja aivan luonnollisesti:

”Valmistele kotona hyvä kahden minuutin puheenvuoro, jossa kerrot ensin lyhyesti lapsuudestasi: minkälaiset vanhemmat sinulla oli, montako lasta perheessänne oli ja miten sinun koulunkäyntisi sujui. Siirry tämän jälkeen luontevasti siihen, miten päädyit tekemiisi opiskeluvalintoihin. Samaan yhteyteen voit liittää lyhyesti kerronnan ensimmäisistä kesätyökokemuksistasi. Tämän jälkeen kerrot lyhyesti työhistoriasi. Lopuksi voit muutamalla sanalla mainita perhetilanteesi sekä harrastuksesi.”

Eikä tässä vielä kaikki. Lisää luonnollista tulee, samaan hintaan:

”Kahdessa minuutissa ehdit kertoa uskomattoman paljon ja vieläpä koko ajan täyttä asiaa. Harjoittele tätä kertomustasi ääneen ja ota aika. Kahdessa minuutissa ehdit kertoa uskomattoman paljon ja vieläpä koko ajan täyttä asiaa. Pyydä vielä jotakuta kuuntelemaan ja kommentoimaan, mitä hän pitää tarinastasi. Kun olet itse ja kuuntelijasi tyytyväisiä, olet valmis menemään haastatteluun.”

Ja summa summarum, luomuna tietenkin:

”Kun sitten vastaat ”kerro itsestäsi” – kysymykseen tämän hyvin valmistellun ja harjoitellun elämäntarinasi, sinusta syntyy luonteva, mielenkiintoinen ja persoonallinen mielikuva työnantajalle. Parhaimmillaan tarinasi johtaa siihen, että te saatte monia hyviä yhteisiä jutunaiheita ja teistä tulee haastattelun aikana parempia tuttavia kuin ilman tällaista hyvää johdattelua.”

Uskonvahvistukseksi ja siunatuksi lopuksi:

”Kun olet näin aloittanut haastattelun, haastattelu jatkuu luontevana vuoropuheluna eteenpäin. Voit valmistella haastattelutilannetta vielä lisäksi siten, että pohdit vaikkapa vuotta ja kesää 2007 ja mietit, miten jatkaisit tarinaasi. Mitä toivoisit tapahtuvan elämässäsi seuraavien neljän – viiden vuoden aikana. Kun otat tämänkin ”kuivaharjoittelun” tosissasi, olet tehnyt itsellesi hivenen urasuunnitelmaa ja valmistautunut entistä paremmin haastatteluun.”

Ja mitä tästä pitäisi seurata: luontevaa, luovaa, sitä spontaania ja erityisen persoonallista ilmaisua.

Jaa, että mitäkö mieltä olen ilmeisen menestyksekkäästi toimineen rekrytointifrman informaatiosta ja ohjeista työnhakijalle? Vastaus kuuluu kaikella kunnioituksella: Yäk yäk yäk yäk yäk yäk yäk yäk ja vielä yhden kerran yäk! Itsekin työnantajana toimineena tiedän, etten koskaan palkkaisi tällä tavoin esittäytyvää työnhakijaa. Ennen ottaisin apinan. Se olisi ainakin aito matkija. Lopuksi pyydän vertaustani anteeksi suuresti arvostamiltani apinoilta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s