Paltamosta pamahtaa

Jos tätä ei olisi lukenut legendaarisen Kainuun Sanomien sivuilla, ei sitä olisi uskonut olevankaan:

Kainuulainen Paltamon kunta haluaa kaikki työttömät töihin. Noin 4 000 asukkaan Paltamossa on vuodenajasta riippuen noin 250-350 työtöntä.

Työtä kaikille – hanke pyrkii tarjoamaan jokaiselle työttömälle toimeentulon, joka vastaa henkilön saamien sosiaalietuuksien määrää. Kyse on siis palkasta, ei etuuksista. Lisäksi kuuluu tulevan myös kannustinrahaa.

Hankkeet kustannus vuonna 2010 on 6,85 miljoonaa euroa. Paltamon kunnassa käytetään tätä nykyä vuositasolla työttömyyteen viisi miljoonaa euroa. Hankkeen kohtalo ratkeaa valtion budjettikäsittelyssä syksyllä.

Hanke tuntuu aika käsittämättömältä. Jotensakin se on liian inhimillinen ollakseen totta. Voisi jopa luulla, että Osmo ”Ode” Soininvaara on piipahtanut polkusenpyörällään Kainuussa kiskaisemassa idean satulastaan. Kukaan muu ei tätä nykyä juuri näytä esittävän älykkäitä ideoita.

Yhteiskunta pyörii työn ja rahan arvostuksen ympärillä. Myös Suomessa on aina pyörinyt, eritoten täällä, protestanttisen etiikan läpitunkemissa piireissä. Jos verrataan työtä ja rahaa arvostuksen mittarina, työ vienee vielä voiton. Koska ei ole rahaakaan ilman työtä. Paitsi pörssihenkilöillä. Jos ei ole työtä, ei ole ihan ihminen, ajateltiin ainakin vielä jonkin aikaa sitten. Nyt ajattelutapa on pehmentynyt, mutta työkeskeisyys on vieläkin totta.

Paltamon kunnan vilpittömältä kuulostava tarkoitus on ilmiselvästi kohottaa työttömänsä uuteen luokkaan. Asiaan voisi nyt hyvinkin kuulua se, että hanketta alkaisivat vastustaa kaikella voimallaan useat eri eturyhmät.

Ammattiliittojen mielestä hanke voisi olla aivan hirveä, lukemattomista syistä. Paskaduuni-ideologien mielestä tämän suuntainen yritys voisi alentaa luonnollisestikin ihmisarvon. Jos raha ei tule ilman työtä, se on joku paskajuttu. Joku poliittinen suuntaus vastustanee toimintaa niin ikään: jos työttömyys laskee, voi laskea kannatuskin, mene tiedä.

Entäs yrittäjät, kannattavatko vai vastustavatko. Periaatteessa pitäisi vastustaa. Työttömäthän voivat työllistyä tässä tapauksessa muuhun kuin liikeyritysten käyttöön. Ja se vääristää kilpailua. Kaikki se toiminta, joka ei tapahdu omassa yrityksessä tai sen hyväksi, vääristää kilpailua.

No, antaako ministeriö rahaa. No ei taatusti anna. Tämähän on aivan järkyttävä ajatus. Jos tämänkaltaiset hankkeet yleistyvät, ja työttömyys todella vähenee, miten käy työvoimahallinnon virkojen. Tästä kokeilusta voi alkaa kokonaisen hallinnonalan purkutoimet.

Sitä paitsi työttömyys on vakioitu vaaliteema. Mikään maailmassa ei saa viedä sitä teemaa poliitikoilta. Järkyttävää! Siis ei ja ei, ehdottomasti ei. Vielä varmemmaksi vakuudeksi Paavo Väyrysen muinoisin sanoin: Kyllä varmasti ei! P.s. Paavo on muuten hallituksen kovin poika;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s