Tapaus Kalli

Ja vaihteeksi on kotomaamme poliittinen elämä jälleen kriisissä. Jaa, että miksikö? Onko joku poliitikko taas päästellyt pieniä tai hieman isompia valheita, ja ennen kaikkea jäänyt niistä kiinni?

No ei. Nyt tapahtui se suurin virhe politiikassa: Keskustan eduskuntaryhmän johtaja, kansanedustaja Satakunnan Kiukaisista, Timo Kalli, puhui totta!!

Kallilta kysyttiin viikko sitten A-Studion haastattelussa, ketkä rahoittivatkaan hänet Eduskuntaan. Kalli vastasi, ettei kerro, koska laki ei sanktioita sääntöä, jonka mukaan kaikki yli 1700 euron tuen antaneet tahot on nimettävä. Toisin sanoen kertomatta jättämisestä ei rangaista.

Eipä tarvinnut olla meedion lahjoilla varustettu kansalainen voidakseen ennakoida tulevaa hässäkkää. Miksi hässäkkä syntyi? No siksi, että lähes jokaisella kansanedustajalla on takanaan tuon 1700 euron tukirajan ylittäneitä tukijoita, eikä läheskään kaikki edustajamme ole nimenneet noita tahoja. Selvityksissä tahot lymyävät milloin minkinlaisten tukiyhdistysten takana.

Oletetaan vaikka, että helsinkiläisedustajan kampanjaa on tukenut suuri Etelä-Suomessa toimiva rakennusliike vaikka, sanotaan nyt 40 000 eurolla. Olisihan se ennen kuulumatonta, että tuo rakennusyhtiö joutuisi profiloitumaan edustajansa välityksellä politiikkaan sotkeutuvana, rahvaanomaisena yritystahona. On paljon mukavampaa kaikkien osapuolten kannalta, että tukiraha on kierrätetty tukiyhdistyksen kautta, jonka nimi voi olla vaikka Kukkasia isoäidille ry.

Tai että olisi joku toinen ehdokas, joka olisi saanut joltisenkinmoisen potin paikalliselta johtavalta myyntiorganisaatiolta… Onhan paljon mukavampaa saada rahaa esimerkiksi yhdistykseltä nimeltä Pyöritä kierrätä eurot kehäkolmosen sisällä, äläkä esimerkiksi Vihdissä ry:ltä kuin joltakin ikävän nimiseltä, pääkaupunkiseudun markkinaosuuksista kisaavalta kauppahuoneelta.

Kallin virhe on siis anteeksiantamaton. Teollaan hän saattoi tieten tahtoen kaikki Eduskunnan edustajatoverinsa ikävään valoon ja peräti vaaravyöhykkeeseen. Nyt on helppo arvata Mauttoman Median väliintulon. Jokaiselta hiemankin pidemmän matkan Eduskunnan käytävillä viilettävältä edustajalta tullaan kysymään, paljon tuli ja keneltä, sekä kuka keksi peiteyhdistyksen nimen.

Ja vielä pirullisempaa: Kallia ei voi rangaista. On se ikävää, ettei totuudenpuhumista ole laissa sanktioitu. Onhan kyseessä sentään Eduskunta, jossa palturinpuhuminen on täyttä työtä. Kuinka moni edustajamme liikkuisikaan vapaalla jalalla, jos valehtelusta seuraisi sanktio?!

Outoa on sen sijaan se, että Kallin lausuma vei kokonaisen viikon lipuakseen otsikoihin. Tapaushan muistuttaa SDP:n puheenjohtajaehdokas Urpilaisen tapausta. Ai mikäs se tapaus oli? No, Urpilaiselta kyseltiin soveltuvuutta pääministeriksi, jos puolueesta tulee pääministeripuolue. Urpilainen sanoi olevansa aloittelija, mutta pyytävänsä tehtävään – Paavo Lipposen! Eipä ole vielä juttu kulkenut yleensä tilanteen tasalla olevaan Helsingin Sanomiin saakka. Joten se siitä sukupolven- ja sukupuolenvaihdoksesta. Saattaapa eräs Tuomioja olla hetken vaihteeksi ironinen.

Totuudenpuhujalla ei ole ystävää; muista se, Kalli hyvä. Tämä neuvo on nimittäin kallis, ei bjarne.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s