Stig Ombord!

Euroopan avaruusjärjestö ESA kuuluu hakevan nyt keväällä neljää avaruuslentäjää. Lentäjäksi voivat hakea kaikkien järjestön jäsenmaiden kansalaiset.

Suomesta mukaan mahtuu vain yksi urhoollinen. Aion lähettää ESA:lle vakavan ehdotukseni osallistujan henkilöstä.

Koska tiedän, ettei kriteerit täyttävää 27-37 – vuotiasta ilmailualan ammattilaista, muutaman tohtorinhatun omaavaa, Einsteinin älykkyysosamäärällä varustettua huippukuntoista, triathlonia ja ylipitkiä juoksuja harrastavaa, selibaatissa elävää miljonääripoikamiestä välttämättä löydy, joudun ehdottamaan ESA:lle muita, lähinnä vastaavia suomalaisia henkilöitä.

Ensimmäiseksi avaruuteen lähetettäväksi suomalaiseksi juolahtaa mieleeni ehdottaa pääministeri Vanhasta. Ehdotukselleni on pari ehtoa: toinen koskee matkan suuntaa ja toinen sen kestoa. Ehtoni voivat olla liian vaativat jopa Euroopan avaruusjärjestön täytettäviksi. Yhdeksi rajaavaksi tekijäksi muodostuu varmaankin lentobensiinin riittävyys, matkan pituudesta johtuen. Siitä asiasta ei sitten tämän enempää.

Jos Vanhanen on jostakin syystä kiireinen, tai jos ESA ei häntä jostakin kumman syystä haluaisi matkaansa ilahduttamaan, täytyy keksiä joku muu.

Poliitikoissa pysyäkseni, ja koska täytyy keksiä joku muu, ehdotan maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa. Jos Anttila lähtisi matkalle, ESA:lle koituisi matkasta paljon säästöä. Miksi, sen lukijat voinevat päätellä itse. Se kehittää luovuutta.

Vielä kolmas ehdokas on mielessäni. Hän on kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Hänen vahvuutensa on lueteltuina Wikipedian kilpailevassa mediassa Hikipediassa http://hiki.pedia.ws/wiki/Mauri_Pekkarinen. Näihinkään prefe- eikä referensseleihin minulla ei ole lisättävää.

Jos poliittisia ehdokkaita halutaan lisää lentämään, heitä toki löytynee muistakin puolueista kuin Keskustasta. Sattuneesta syystä tunnen vain kyseessä olevan puolueen henkilöitä, joten ehdotin tässä tutuimpia. Yksipuolista valintaani ei sovi yhdistää jonkun tietyn puolueen suosimiseen.

Jos taas halutaan ehdottaa avaruuteen lähtijöiksi muita kuin poliitikkoja tai muita älykkäiksi ryhmäkokouksissa ja tupailloissa tunnustettuja tasavallan lyhdynkantajia, täytyy ruveta oikein ponnistamaan harmaat aivosolut äärimmilleen…

Ja heti syttyikin ajatus: maskulainen yrittäjä Toivo Sukari voisi olla ainutlaatuinen lentäjäehdokas. Jos lento kohdistuisi Marsiin tai vaikka tavanomaisempaan kohteeseen Kuuhun, Sukari voisi perustaa oheistoimintana lennon päämäärään Idea-Parkin. Hankkeen rahoittajana voisi olla Mitä Kuu-Luu-yhdistys ry. Vanhanen ei vastustane hanketta.

Tavoite olisi toteutettavissa varmuudella helpommin ja edullisemmin kuin Vihtiin, koska ensinnäkin ministeri Vapaavuori jäisi maahan ja toisaalta asianomaiset planeetat eivät tietääkseni ole vielä ympäristöministeriön erityistarkkailussa, Naturassa tai muussa vapaata ideointia rajaavassa järjestelmässä. Sitä paitsi Sukari on multimiljonääri, joten lennon rahoituspuolikin olisi kunnossa.

Taiteilijaehdokas oikein pitkälle avaruusturneelle voisi olla animaattori Katariina Lillquist. Hän puolestaan voisi samalla vaivalla tehdä lennosta nukkeanimaation, joka kertoisi pienistä marsilaisista homoista, jotka kiikaroivat joutessaan iltaehtoolla kuu-ukon takapuolta.

Olen antanut itselleni kertoa, että Mannerheim-muistosäätiö ja Arvo Ylpön perikunta sekä lääkeyhtiö Orion olisivat valmiita rahoittamaan Lillquistin matkan samoilla ehdoilla mitkä pätevät pääministeri Vanhasen ehdokkuuteen.

Tässäpä olivatkin päällimmäiset ehdokkaat. Parempaan en kykene enkä pysty. Suomessa tällaisiin lentosuorituksiin kykenevät poikkeusyksilöt ovat todella harvassa. Kanerva olisi ollut, mutta hänhän on jo lentänyt, aika pitkälle. Mutta niille harvoille ehdokkaiksi löydetyille sitten olisimmekin kenties valmiita toivottamaan Tervemenoa! Kuka olisi Sinun ehdokkaasi?!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s