Pallas haisee

No nyt sekin ihme on nähty. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki lobbaamassa yksityisen yrittäjän asiaa sekä lainvalmisteluprosessissa, että siitä käytävässä keskustelussa. Mistä on kysymys?

Kuulemastani päätellen siitä on yhtä vaikeaa ottaa selvää kuin vaalirahoitussotkuista. Mutta varmaa on se, että jotakin mätää Pallaksen kansallispuistoon liittyen on. Ja uskomus varmenee sitä mukaa kuin juttuja kuuntelee.

Tostai-iltana se juttu oli A-Studio, jossa keskustelemassa olivat ympäristöministerin lisäksi tulevan kuusinkertaistettavan, luonnonsuojelualueen alueelle rakennettavan hotellin yrittäjä Pertti Yliniemi, kansanedustaja Pentti Tiusanen ja Pelasta Pallas –liikkeen johtohahmo, Helena Telkänranta.

Hotelli Pallas kuuluu Lapland Hotels -konserniin, joka sisältää majoitus-, matkailu- ja ravitsemusyritykset kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla Lapissa.

Nyt laaditaan siis lakia, josta aiheutuva hyöty tulee koitumaan lähinnä yhden yrittäjän hyväksi. Lain valmisteluteksteissä yrittäjä on mainittu useamman kerran. Sen lisäksi asianomainen yrittäjä on lausunnonantajana, ja muutenkin mukana valmisteluprosessissa. Hotelli moninkertaistuu, samoin hotellin ympäristön huolto- ja paikoitusalueet moninkertaistuvat. Aluetta rakennetaan sekä maan päälle, että maan alle.

Hotellialueen laajentamismahdollisuus kansallispuiston ulkopuolelle on näköjään suljettu kokonaan pois. Seuraavana oikeutta rakentaa ja laajentaa yritystoimintaa luonnonsuojelualueelle kyselee Enontekiön kunta. Ministeri Lehtomäki ei kykene omien sanojensa mukaan varmistamaan sitä, etteikö harvinainen lakialoite voisi toistua jollakin muulla luonnonarvoiltaan yhtä arvokkaalla alueella. Eipä tietenkään.

Ei voi kuin ihmetellä ja äimistellä. Yksi selitys poikkeuksellisen oikeuden myöntämiselle yhdelle yrittäjälle on viimeikaisten tapahtumien valossa se, että raha tai muut vastikkeet ovat vaihtaneet omistajaa siten, että myönteisyys hanketta kohtaan on lisääntynyt. Ajankohtaisohjelmassa liikemies Yliniemi myönsi antaneensa pieniä, merkityksettömiä tukisummia usealle poliitikolle. Tätä sopii epäillä. En usko, eikä varmaan moni muukaan.

Logiikka on tällaisissa tapauksissa kristallinkirkas: Suomen korkein lainsäädäntöelin ei yksinkertaisesti ryhdy tämäntapaisiin poikkeustoimiin, eritoten yhden ainoan yrityksen vuoksi, ellei siihen ole joku erityinen syy. Jonkun tai jonkin täytyy tästä hyötyä, kansankielellä netota roppakaupalla ja paljon.

Onko hyötyjä puolue, poliitikot tai jokin muu, jää odottelemaan selvitystä. Varmaahan on myös se, että tämäntapaiset koplaukset tulevat ilmi. On tietysti minimaalisen pieni mahdollisuus, että tätä päätöstä painetaan läpi hyvää hyvyyttään. On tietysti mahdollista, että poliitkoista on tullut rehellisiä. Nauretaan tälle lauseelle taas iltauutisten jälkeen enemmän, kunhan on toivuttu edellisestä nauruterapiaistunnosta.

Pelasta Pallas – nettiadressin on allekirjoittanut tällä hetkellä noin 9500 huolestunutta kansalaista. Kun lakiehdotus tuodaan ministerin ilmoituksen mukaisesti syksyllä Eduskuntaan, allekirjoittaneita on jonkin verran enemmän. Toivottavasti moninkertainen määrä. Pallas – adressi löytyy osoitteesta http://www.pelastapallas.fi/.

Oletteko muuten sitä mieltä, että kaikki voi olla kaupan, kun vain jotkut niin uskottelevat?! Vai oletteko sitä mieltä, että ahneudellekin voisi löytyä joskus joku raja. Kuuluisiko moinen jo lopun ajan ihmeisiin…

Loppukevennys: pääministeri Vanhanen ei ole kuulemma tiennyt kuka rahoitti hänen vaalikampanjansa;)

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Pallas haisee

  1. Joo, aivan käsittämätöntä on tämän asian eteneminen!! Eikö olis syytä laittaa kaikkia Laplands Hotels -ketjuun kuuluvat hotellit boikottiiin! Raha on se ainoa asia, mitä nämä viejarit kuuntelevat…

  2. Paluuviite: Vaalirahoituksista « Parlamentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s