Sirkus Arkadia

Ehkäpä kautta aikain nerokkain elokuvapersoona Mr. Chaplin tuotti ja ohjasi vuonna 1928 yhden menestyneimmistä mykkäelokuvistaan. The Circus oli tekoaikanaan epäonninen projekti, mutta se menestyi markkinoilla loistavasti. Lavasteita paloi, elokuvamateriaalia tuhoutui, kuten tuhoutui myös Chaplinin avioliittokin, mutta katsojia elokuvalla riitti ylenpalttisesti.

Elokuvan tarinan juoni kiertyy kiertävän yleisöpulasta kärsivän sirkuksen ympärille. Eräs tärkeä syy yleisöongelmaan on sirkuksen henkilökunnan alhainen ammattitaito. Erässä esityksessä poliisin takaa-ajama kulkuri juoksee vahingossa näyttämölle ja saa yleisön jakamattoman suosion.

Sirkuksen omistaja palkkaa kulkurin oitis palvelukseensa ajatellen tästä muodostuvan sirkuksensa vetonaulan. Kulkurilla on kuitenkin ongelma: hän ei kykene olemaan hauska työkseen. Niinpä kulkuri päätyy lopulta sirkuksen vahtimestariksi.

The Circus – elokuva on loistava, sen voi todistaa jokainen elokuvan nähnyt. Tällä nimenomaisella elokuvalla, kuten Chaplinin jokaisella elokuvalla on voimakas, jopa järisyttävän vaikuttava yhteys ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Chaplinin elokuvat ovat erityisen nerokkaita tästä nimenomaisesta syystä: elokuvat ovat eläneet täydellisesti ajassa ilman pienintäkään merkkiä niiden ajankohtaisuuden vähenemisestä. Tunnusmerkki kertoo toisaalta Chaplinin nerokkuudesta, toisaalta maailmasta jossa elämme.

Sirkus on lyhyesti määriteltynä kiertävä esitys, jossa esiintyy muun muassa jonglöörejä, taitavia eläimiä, klovneja ja akrobaatteja. Esitystä ohjaa sirkustirehtööri, joka yhdistää numerot toisiinsa yhdessä klovnien kanssa. Esityksiä säestää orkesteri. Sirkus esiintyy sirkusteltassa, jossa on sahanpurulla päällystetty maneesi.

Eduskunta on Suomen tasavallan lainsäädäntö- ja budjettivaltaa käyttävä elin, joka valvoo samalla hallituksen ja hallitusvaltaa käyttävän valtioneuvoston toimintaa. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa.

Metafora on Uuden sivistyssanakirjan mukaan ”vertaukseen perustuva lausekuvio, jossa sanaa tai lausetta käytetään kuvaamaan aivan toista kuin mitä se tavanomaisesti kuvaa”. Analogia on saman teoksen mukaan ”yhtäläisyys, yhdenmukaisuus, yhtäpitävyys”.

Miten elokuva The Circus, Sirkus, kulkureineen, klovneineen, sirkustirehtööreineen ja sahanpuruineen liittyy eduskuntaan? Entäpä mitä tekemistä metaforilla tai analogioilla on asian kanssa?

Sitäpä kansalaisen ja äänestäjän kannattaakin miettiä. Hyvää, kaunista ja levollista sunnuntaipäivää kaikille!!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s