Toivo(to)n urakka

– Toivottavasti tässä on kaikki. Sitä ei kukaan pysty tietämään. Edustajat itse ilmoittavat nämä, ja olisi tietysti melko masentavaa, jos niitä vielä sitten myöhemmin alkaisi tulla, sanoi pääministeri Vanhanen vaalirahoitussotkusta pääministerin haastattelutunnilla

– Mikään ei takaa, että vaalituen ilmoitusrajan pudottaminen tuhanteen euroon parantaisi tiedonsaantia. Vaaliapu vain pilkotaan pienempiin eriin, jatkoi Vanhanen analyysiään.

Kun pääministeri Vanhasen voimakkaasti rahoittajia puolustaviin lausumiin lisätään toisen keskeisen vaalirahoitusekspertin, Tapani Yli-Saunamäen ylimieliset ja ristiriitaiset jutut eilisessä Arto Nybergin haastatteluohjelmassa, voidaankin todeta, ettei todellakaan hyvältä näytä.

Annetaanpa vaalirahoitussotkun selvittäminen sitten kummalle tahansa liisterissä olevalle osapuolelle, moraalin rajoilla kulkeville liikemiehille tai samalla rajalla eteneville puolueorgaaneille, tulos tulee olemaan yhtä epäuskottava. Kukaan tai mikään taho ei näytä olevan puhdas arvioimaan asiaa.

Entistäkin varmempaa on, että vaalirahaa on käytetty miljoonia, ja niistä vain pieni osa on ollut avointa rahaa. Puhumattakaan täysin pimeästi välitetystä rahasta, joka ei näy kirjoissa ei kansissa, yhdistyksistä puhumattakaan.

Pimeä vaaliraha tulee käytännön asiantuntijoiden, kuten liike-elämän rahoituskonsulttien mukaan suurten liikeyritysten ja konsernien ns. ylivuototileiltä. Näitä tilejä ei luonnollisestikaan ole kuin korkeintaan tupakka-askin kansissa. Miten tilitöntä rahaa sitten voi olla olemassa, sen selvittämiseen tarvitaan ilmeisesti muita kuin bisnestä toteuttavia tahoja.

Rahoitusriippuvaisia lakeja on säädetty tänä vuonna roppakaupalla, ei vähäisimpinä perintöverolain uudistusta. Nyt olisi tämänkaltaisten lakien säätämiselle saatava loppu siihen asti kunnes kytkökset ministereiden ja rahoittajaportaan välillä ovat selvillä.

Mielenkiintoinen kuulohavainto viime päiviltä on valtiovarainministeri Kataisen huoli lääkärien ja juristien ansaintojen ja pääomatulojen välisestä suhteesta. Samaan kiinnitti huomiota jo aiemmin pääministeri Vanhanen. Tilanne, jossa palkkatulot siirretään kevyemmin verotettaviksi pääomatuloiksi kuulemma rapauttaa moraalia, mitä se sitten tarkoittaneekin politiikan kielellä.

Ironisesti voisi kysyä, eivätkö lääkärit ja juristit olekaan osanneet yhdistystekniikkaa tarpeeksi hyvin?! Tai lobbausta Säätytalon käytävillä hallitusohjelman luomisen aikaan… Olisihan nyt vallan paradoksaalista, että yleensä alhaisesta moraalistaan epäillyt juristit paljastuisivatkin lääkärien ohella kaikkein rehellisimmiksi toimissaan.

Kaikkein mielenkiintoisimmaksi erityistapaukseksi saattaa kuitenkin nousta Pallas-hankkeen taustat. Kysymys kuuluu edelleenkin: onko Lapland Hotelsin toimitusjohtajan Pertti Yliniemen ja ympäristöministeri Paula Lehtomäen välillä samanlaisia rahoituskytköksiä kuin toimitusjohtaja Toivo Sukarin ja pääministeri Matti Vanhasen välillä? Kenellä olisi mahdollisuus selvittää asia?! Luulisi olevan selvää, että edes tällaiset asiat kuuluisi selvittää ennen kuin avataan historian ensimmäinen, puhtaasti kansallispuistojen rakentamiseen tarkoitettu luontopolku.

Yhtä mieltä näytetään olevan pikku hiljaa siitä, että nyt nähty on vain vilahdus jäävuoren huipusta. Kun päästään politiikasta eroon, siirryttäneen urheilurahoitukseen, ja sen tiimoilta toimivien yhdistysten ja säätiöiden toimintaan, ja mitä ilmeisimmin – takaisin politiikan eliittiin. Mitähän sieltä alkaa löytyä. Todennäköisimmin siis ainakin muutaman huippupoliitikon nimet, luonnollisesti. Onhan muuan Kyösti Kakkonen myös urheilurahoituspiireissä tuttu hahmo.

Kannattaisiko kysyä ensin Ilkka Kanervalta, mitä kuuluu urheilubisnekseen. Jos ei sitten Ike vie sitäkin tietoa hautaan saakka, kuten hän on luvannut jo parin doping-tiedon osalta…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s