Jo lapset laivoja veistää

Upea kesäinen sää, kertakaikkiaan! Melkein joka puolella Suomea. Ja jatkuu kuulemma edelleen. Sama aurinko tuo iloa ja huolta: ihmiset rannoillaan loiskuttamassa vettä, maanviljelijät ruutikuivilla pelloillaan ihmettelemässä tulevaa katoa, oraiden kärventymistä silmien edessä.

Jälleen kaikki sanovat: ei ole moista nähty ikinä. Ilmastonmuutos aiheuttaa tämän?! Ystäväni muistutti taannoin, että viimeisen kahden vuoden aikana lähes kaikki maailman tapahtumat on laitettu ilmastonmuutoksen syyksi. Lieneekö totta, todennäköisesti. Ainakin muutos-mörköä on helppo syyttää. Ja ehkäpä sillä pääsee itse kukin livahtamaan vastuusta.

Ilmastonmuutosta ei kai enää kannattaisi päivitellä. On ensinnäkin oikein tehdä kaikkensa luonnossa tapahtuvien haitallisten ilmiöiden ehkäisyssä. Siihen eivät riitä pelkästään yksityisten kansalaisten säästötoimet, vaan huomio on suunnattava eniten luonnonvaroja ja energiaa käyttävään teollisuuteen.

Toisaalta on yhtä lailla tarpeellista luoda korvaavia menetelmiä eniten saastuttavalle toiminnalle ja suojaavia menetelmiä syntyneiden haittojen ehkäisyyn. Ja tutkia Marsia, jonne eliitti pääsee jo joskus tämän vuosisadan lopulla pakoon pahimpia tapahtumia ja järkytyksiä.

Onneksi näyttää siltä, että edessä on lopultakin voimakas tarve leikata kulutusta. Seuraava vuosikymmen romuttaa todennäköisesti jatkuvan kasvun teorian. Mitä se merkitsee? Parempia, pitkäikäisempiä kulutushyödykkeitä, joista maksetaan enemmän. Järkiperäistä kulutuskäyttäytymistä. Ehkäpä terveellisempiä elämäntapoja. Vanha sanonta siitä, ettei köyhän kannata ostaa huonoa, laajenee kaikkiin varallisuus- ja kansalaisluokkiin.

Uudet kujeet tarkoittanevat myös luokkayhteiskunnan voimistumista. Ne joilla on vaihdannan välineitä eniten, keksivät keinot jatkaa kulutushysteriaansa ja – tapojaan edelleen tavalla tai toisella. Maksaa sakkoja siitä, etteivät noudata kriteerejä.

Keskiluokka joutuu ehkä luopumaan eniten. Ne joilla ei ole ennenkään ollut riittävästi tuskin huomaavat eroa entiseen elämäänsä. Tyhjästähän ei tiettävästi voi vähentää. Ja sitten tulevat ne todelliset pudokkaat, kurjalisto, joista kukaan ei ole kiinnostunut. Ne, joista ei edes ole äänestämään. Joihin ei enää voi vaikuttaa, edes Topi tai Köpi.

Vaikka tulevaisuus ei olekaan kukkea, on se joka tapauksessa siedettävä. Ihminen on perin kekseliäs ja kestävää sorttia. Sitä paitsi elämän kurjennukset tulevat uskoakseni viiveellä. On mahdollista totutella ajatukseen uudesta maailmasta.

Nyt kannattaa kuitenkin laittaa käyntiin mielikuvaharjoittelu: mistä olisin valmis luopumaan ensimmäiseksi? Vastaukseksi ei riitä: anopista. Ja sitten kannattaa ajatella, mistä en missään vaiheessa suostuisi luopumaan. No, todennäköisesti juuri siitä sitten juuri joutuukin luopumaan, joten myönteisyyttä peliin toverit. Myös ne, jotka pohtivat huomenna kokouksessaan, ollako vai eikö. Jotta Juttako, vai Erkki, vai peräti sitten joku kolmas…

Matti on kuulemma reissussa, eikä kuulemma omien sanojensa mukaan ole tulossa pois. Tälläkin hetkellä Matti kyyhöttää puhelin suljettuna jonkun viiden tähden hotellin huoneen sängyn alla, ovessa lappu, deep sleep.

Matille ja muillekin pojille ja tytöillekin jälleen pieni pläjäys Leinon Einoa:

”Jo lapset laivoja veistää, jo karkelot kyliltä soi,

kevät laulaen lehtoja astuu ja kumpuja kullervoi.

Suvituuli jo Suomehen saapui, puki nuoriksi nurmet ja puut –

Oi, joutuos impeni nuori, jo häitänsä viettävi muut!”

(Leino, E. 1897. Jo lapset laivoja veistää.

Runokokoelmassa Yökehrääjä)

P.S Tässäpä eräs ”heikko signaali” :Keskustan Kontiola avasi KMS:lle pankkitilin puoluejohdolta salaa, kertoo tuorein uutinen.

Summa summarum: Vanhasen loppuliuku on alkanut. Mihin saakka vauhti kantaa miestä mäessä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s