Ropiropiropi

Moinen ääni ei ole syyssade, vaan se kuuluu kun pörssikurssit tulevat alas maailmalla ja meillä. Ääni ei huolestuta näköjään tavan kaduntallaajaa millään tavalla. Sen huomaa lehtien tekemistä pikagallupeista. Hyvä niin, koska huolesta saa vatsahaavan ja menettää yöunet.

Kansalaisen suhtautuminen pörssikursseihin on sama kuin suhtautuminen kansantalouden ja oman talouden suhteeseen. Kansantalouden tila huolestuttaa useimpia, mutta oma ei. Aika paradoksaalista, eikö totta?

No miksi en ole huolissani pörssikursseista, yksinkertaisen enemmistön lailla. Huoleni ei ole pois siksi, etten ymmärtäisi pörssien heilahtelujen vaikutuksia sijoituksiin, etenkin eläkerahastosijoituksiin.

Esimerkiksi ns. Hedge-rahastoindeksi on myös suomalaisten eläkerahastojen sijoitusosuuksissa yksinkertaisesti karmea. Eläkerahastojen sijoitukset kivunnevat tänä vuonna Hedgessä jo lähelle seitsemää, kenties peräti lähelle kahdeksaa miljardia euroa. Ne siis ovat kohonneet aivan Hedgessä;)

Hedge-rahastoja mainostetaan muun muassa näin: ”Hedge-rahasto (Hedge fund, vipurahasto) on sijoitusrahasto, joka pyrkii markkinatilanteesta riippumatta kasvattamaan arvoaan…”(lähde:Plaza.fi) Aika metka pyrkimys, eikö totta?

En ole huolissani, koska en ole pörssisijoittaja. En ole myöskään huolissani, koska pätkätöideni vuoksi eläkemaksuni ovat olleet aina minimiluokassa, toisin kuin suurimmalla osalla ikäluokastani, joka on maksanut itsensä kipurajoille. Etenkin useat yrittäjäkollegani ovat lastanneet yritystulostaan rahastoihin, useimmiten vapaaehtoisesti, aimo summia päästäkseen viettämään joutoaikaa Bahamalle vähintään 50-vuotiaina. Sijoituksistahan on sitä paitsi saanut veroetua. Miksiköhän he eivät ole sijoittaneet rahojaan suoraan, ihmettelen?

Viimeisen neljän kuukauden pörssitappiot kolmen eläkesäätiön osalla Suomessa ovat nelisen miljardia euroa. Niinpä voimmekin kysyä, voisiko olettaa, että säilymme tappiotta seuraavan 20 vuoden ajan. Sen ajan, mikä itselläni on aikaa tämänhetkisen eläkeiän saavuttamiseen. Entä voimmeko olettaa, ettei maamme ikääntymiskehitys viilaa voitoistamme pois melkoista pottia? Voimmeko vielä olettaa, ettei eläkeikä tuossa ajassa nouse kymmenkunta vuotta? Emme voi, emme voi, emme voi, emmehän?

Voi olla, että surffailen parinkymmenen vuoden kuluttua Bahamalla halvassa turistiluokassa pätkätöideni lomassa. Jos tuulta riittää ja vene kulkee. Voi olla, etten näe siellä paljonkaan tuttuja. Etenkään niitä, jotka eivät ole tottuneet köyhäilemään.

Tuttuni saattavat olla sillä aikaa maksamassa takaisin 60-vuoden asuntolainojaan, tai olla huolehtimassa mökkiensä ympäristövaikutuksista, tai olla murehtimassa menneitä sijoituksiaan tai vastaamassa lastensa kysymyksiin, mihin perinnöt katosivat…

Tai voihan olla, että olen vain köyhästi kotona. Itse asiassa viihdyn loistavasti kotona, köyhästikin. Tai voihan olla, että Bahama on jo vajonnut ilmastonmuutoksen seurauksena kuten Venetsiakin.

Koti on muuten ihmiselle mukava paikka. Eikö vain olekin? Oli sitten oma tai vuokrattu.

P.S. Ai niin, jäi mainitsematta, että yhteenlaskettu Ranskan, Saksan ja Italian eläkealijäämä on jo melkein 4000 miljardia dollaria. Verrattuna Suomen nettoarvoon kivineen ja kumpuineen, 3000 miljardiin, on se aikamoinen potti.

P.S. Päivitys 15.10.2008: Eläkesäätiöiden pörssiomistusten arvot tipahtivat kesä-syyskuussa 15-44%.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s