Aselupa, pliiiiiiis?!

Sattuipa kerran 90-luvulla, että eräs vanha ystäväni halusi antaa ennen siirtymistään tuonilmaisiin suvussaan aina vanhimmalle pojalle siirtyneen museoaseensa minun haltuuni. Muita perijöitä kun ei ollut.

Sanoin, etten voi moista kapistusta ottaa vastaan ennen kuin saan sille asianomaisen luvan. Pappa tokaisi siihen, jotta mitäs sillä luvalla, jos kerran ase ei edes toimi. Toimittiin kuitenkin minun tavallani.

Vein asianomaisen hakemuksen vapaamuotoisen liitteen seuraamana paikalliselle nimismiehelle. Hakemukseen liitin seikkaperäisen selostuksen suorittamastani asepalveluksesta, jatkosta reservissä upseeriylennyksineen ja dokumentit asemastani reserviupseerijärjestössä. Taisipa mukana mennä todistus verraten oivallisesta ampumataidostanikin. Nuorempi mies kun mielellään kehuu taidoillaan. Mukana oli myös valokuva lasilla varustetusta jalopuulaatikosta, johon ase olisi sijoitettu. Toisin sanoen täydellinen hakemus, ja piste.

Ja mikä oli vastaus: aselupaa ei myönnetä. Syyksi ilmoitettiin se, etten tarvitse asetta, koska en todennäköisimmin voi sitä edes käyttää.

Ja niinhän se itse asiassa olikin. Hyvästä tahdosta huolimatta pappa ei saanut asettaan talteen. Minulle tieto oli helpotus. Museoaseessakin olisi ollut kestämistä.

Tuli kuitenkin jo tuolloin mieleen, olisiko minulle myönnetty ase helpommin, jos se olisi ollut vaikkapa Smith & Wesson Magnum 500. Käyttösyyksi olisin voinut ilmoittaa vaikka ampumaharrastuksen paikallisella ampumaradalla. Ampumajärjestöön minun ei olisi tuolloinkaan tarvinnut kuulua. En ehkä olisi lupaa saanut tuohonkaan aseeseen, olinhan jo kolmen neljättäkymmentä ikäinen, enkä 20-vuotias nassikka.

Monipolvisia ovat olleet aselupasäännökset aina. Ja näyttävätpä tulevan yhä monipolvisemmiksi.

Muutoin olen tyystin allergisoitunut vanhemmiten kaikenmoisille aseille ja torrakoille. Ne eivät yksinkertaisesti ole hyväksi terveydelle. Ja piste.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Aselupa, pliiiiiiis?!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s