Usko, Toivo, Rikkaus

Useimmat rahamaailman vaikuttajat, samoin kuin johtavat poliitikot näyttävät vieläkin uskovan vallitsevan talousjärjestyksen voimaan ja jatkuvuuteen. Vaikka lähes kaikki tunnusluvut todistavat muuta. Murroksen tunnusmerkkinä pidetty luottolama on sieltä kaikkein kevyimmästä päästä.

Kotomaassamme eräs tarkempi tunnusluku voisi olla se hiljainen signaali, joka tulee yksityisten ihmisten velkaneuvonnan piiristä. Eletään lokakuuta, ja valtakunnallinen velkaneuvonta ilmoittaa edellisen vuoden lukujen menneen nurin jo aikapäiviä.

Kulutusluotoilla on osansa kansalaisten velkaantumisessa, se on selvä. Alentuneet asuntojen arvot eivät paranna tilannetta yhtään. Eikä inflaatio. Eikä teollisuuden irtisanomiset. Eikä siis kansainvälinen syvä lama, joka on kohta todellisuutta.

Finanssikriisi on nyt maksanut Euroopassa puolisen biljoonaa euroa. Toinen buoli balaa vielä, ennen kuin aletaan tajuta se, mihin todella ollaan jouduttu. Siinä eivät auta edes lempeät silmätkään.

Mutta aina kannattaa toivoa, vaikka usko olisikin jo mennyt. Rikkaus on korvannut rakkauden jo aikapäiviä sitten; siitä nyt maksetaan.

Olisiko syynä lopulta se, että simpanssikannat ovat romahtaneet. Ja sijaan ovat ängenneet ihmisapinat.

Kaikkea parasta heille, toivottavasti banaaneja riittää.

Ai niin: suomalaiset eläkerahastot ovat menettäneet kesä-syyskuussa keskimäärin 35% osakevarallisuudestaan. Entisten keväisten lisäksi. Yksi upottavimmista tarinoista tulee sisältymään aikanaan entisen kansanedustaja Markku Kauppisen johtamaan Keva:an …

Nyt tarvitaan siis lakia, jolla helpotetaan vakavaraisuussäännöksiä… Ehtiiköhän ministeri Hyssälä valmistamaan sen ennen siirtymistään vakaampiin pesteihin, vai viekö arjen innovointi kaiken ajan.

Summa summarum: kaikkien näkymien perusteella oletan edelleen, että nyt kannattaa varautua johonkin sellaiseen, joka verrattuna 90-luvun lamaan on erilainen. 90-luku kosketti enemmänkin kansallisesti. Nyt elämme globaalia todellisuutta, jossa periaatteessa kaikki on yhteistä. Kulttuurin lisäksi myös talous. Ja se on iso juttu, se!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s