Läpimätä Hiihtoliitto

Suomen hiihtoliitto on ollut viime aikoina vahvennetun mediahuomion keskipisteenä. Ei liene olemassa sitä aihealuetta inhimillis-medikaalisen urheiluelämän piirissä, jota ei olisi jo käsitelty.

Erityisenä piristeenä muiden käytettyjen ja käytössä edelleen olevien mömmöjen joukossa on ollut Kyrö-hormoni, joka saa Hiihtoliiton pojilla verenpaineet nousuun ja sykkeen sataselle alle kymmenen sekunnin.

Erityisen kärmeissään on ollut Hiihtoliiton ylin johto, etenkin liiton toimitusjohtaja Jari Piirainen. Urhoollisesti ja useimmiten täysin tyrmistyneenä ja loukkantuneena Kari-Pekka Kyrön esittämistä väitteistä Piirainen on jaksanut vannoa tietämättömyyttään ja vilpittömyyttään kaikessa hiihtäjien dopingiin liittyen.

Uskokoon ketä huvittaa uskoa keneen edellämainituista tahansa. Tosiasia on kuitenkin se, että kiinni on jääty runsaslukuisesti ja tunnustuksia kuultu, tosin huomattavasti vähemmän, ja miljoonasopimuksia vaitioloista on suunniteltu. Kenties toteutettukin. Suomen alppilaskijat ovat perustaneet niin ikään oman yhdistyksen irrottautuakseen Hiihtoliitosta. Tyhmyyttäkö?

Mutta mielenkiintoisin tapahtui eilen: Hiihtoliitto karsi kovalla kädellä hallintoaan ja antoi lähtöpassit – yllätys yllätys – myös toimitusjohtajalleen Piiraiselle. Ja vieläpä Piiraisen omasta esityksestä.

Mitäs tämä tarkoittaa? No, sehän voi tarkoittaa sitä, että Piirainen kaikessa lojaalisuudessaan irtisanoutui myös itse joutuessaan irtisanomaan alaisiaan. Onko tämä tavanomaista toimintaa johtoportaissa. No ei todellakaan ole.

Sen tähden tuleekin pohdittua sitä toista mahdollisuutta: Piirainen saattoi järjestää itselleen kunniallisen lähdön ennen kuin vaatimukset hänen erostaan olisivat tiukentuneet. Sillä kovin moni hallinnosta, sponsoreista ja etenkään asiasta parhaiten perillä olevista doping-toimijoista ei ole uskonut Piiraisen vakuutteluja täydellisestä tietämättömyydestään. Voi lisäksi olla, että viisas Hiihtoliiton johto ehdotti Piiraiselle tätä siistiä vaihtoehtoa.

No entäs sitten. No ei mitään. Jos ensimmäinen vilpitön vaihtoehto on totta, hatunnosto Piiraiselle hienosta luonteesta ja korkeasta moraalista.

Jos jälkimmäinen, vähemmän vilpitön vaihtoehto on totta, hatunnosto Piiraiselle loistavasta taktisesta vedosta, joka takaa hänelle töitä myös tulevaisuudessa. Sillä mikäpä tuloksia tahkoava instituutio ei olisi kiinnostunut sellaisesta ammattilaisesta, joka selvittää itsensä kuiville tilanteesta jossa kaikki muut uivat liemissään.

Jälkimmäisen toimintamallin suosio on nykytodellisuudessa paljon arvostetumpi kuin edellisen. Olisikohan paperiteollisuus tai rahoituslaitokset kiinnostuneita Jari ”Korkki” Piiraisesta?! Entäs Keskustapuolue ja Kehittyvien Maakuntien Suomi ry?! Taulukauppiaita tarvitaan, eurovaalit ovat tulossa!

Tai voihan olla, että Hiihtoliiton hallitus antoi Piiraiselle tämän mahdollisuuden edetä urallaan? Tiedä häntä, vaikka Piirainen jatkaa konsulttina Hiihtoliitossa. Jos näin on, toivottavasti hän konsultoi vain hallinnon alueella…

Mikä on DOsomen ehdotus: lakkautetaan Hiihtoliitto. Annetaan lajin organisoitua uudelleen kentän, harrastajien ja ammattilaisten tahdon mukaisesti. Pöytää on muutoin turha yrittää puhdistaa. Millään kemikaalilla. Ei hiihtäminen Suomesta lopu siihen jos yhden läpimädän järjestön toiminta loppuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s