Kasvun rajat ovat nyt tässä

kasvun_rajat

Kasvun rajat 30 vuotta myöhemmin

Donella Meadows, Jorgen Randers & Dennis Meadows

Kaikesta ei tarvitse aina sanoa ”ehkä” tai ”jos”. Joistakin asioista voidaan perustellusti sanoa ”kun”.

Yllä oleva kirja oli vuonna 2005 ilmestyessään päivitys 30 vuotta aiempaan esitykseen ”Kasvun rajat”. Omalla yöpöydälläni kirja on sijainnut ilmestymisestään saakka, jo painotuoreena. Vuonna 2005 se korvasi siinä aiemmin sijainneen alkuperäisteoksen, joka julkaistiin vuonna 1972. Molemmat kirjat osaan ulkoa, niin on mielestäni helpompaa.

On aika lailla tyhjänpäiväistä selittää mitä kirja kaikkinensa sisältää, se kannattaa yksinkertaisesti lukea. Muutaman teeman sisällöstä voi toki nostaa ylös, ikään kuin kiinnostuksen herättämiseksi.

Kirjan keskeinen teema on toisaalta eksponentiaalisen kasvun aiheuttamat ongelmat, toisaalta ihmiskunnan ylilyöntien tunnistamista helpottavien merkkien esittely.

Esimerkkejä eksponentiaalisen kasvun teemoista ovat laajemmassa merkityksessään esimerkiksi ilmaston muutokset, suppeammassa katsannossa taantumakehitys.

Tunnistusta helpottavia merkitystekijöitä ovat esimerkiksi pääomien arvon alennukseen liittyvät tekijät verrattuna investointeihin, lainojen osuuden muutokset teollisuustuotannossa, luonnonvarojen aiheuttamat konfliktit, katastrofien määrien muutokset ja esimerkiksi kulutusmallien muutokset. Ja niin edelleen…

Ilmastoprosessit ovat jo hyvin selkeitä, ne etenevät mahdollisista marginaalisista toimenpiteistä huolimatta. Luonnon omat mekanismit eivät enää näytä riittävän. Ja jos luonto ei kykene korjaamaan, ei kykene korjaamaan ihminenkään. Lienee järkeenkäypää.

Maailmantalouteen liittyvien taantumien sykli nopeutuu, haluttiinpa tai ei. Luonnonvarojen hyödyntäminen lisääntyy ja radikaalistuu, olimmepa mitä mieltä hyvänsä. Luonnonvaroista taistellaan tuota pikaa. Ja vedestä.

Yhdysvalloissa kuullaan vasta nyt laman todellinen alkusoitto. Pelkästään marraskuun työttömyyden kasvuluku oli 533 000. Vuoden alusta USA:ssa on kadonnut n. 2 miljoonaa työpaikkaa. Kasvu näyttää eksponentiaaliselta. Taantumaa ei käännetä enää takaisin miljardeilla.

Yhdysvalloissa näyttää todennäköiseltä, että koulutukseen, asuntotuotantoon ja terveydenhuoltoon suunnattavia resursseja joudutaan varmuudella supistamaan, että voidaan turvata ihmisten perustarpeet. Mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti, jää nähtäväksi.

Euroopassa ja Aasiassa näyttää toteutuvan sama kuvio. Lisäksi havaittavissa on julkishallintoon kohdistuvia paineita ja entistä vakavampia reaktioita. Maailma ja ihmiskunta näyttää olevan ensimmäisen todellisen koeponnistuksen edessä.

Putkistosta kuuluu pihinää, eikä siltä ääneltä voi suojautua edes korvatulpilla. Nyt on vain kestettävä – varoituksen äänittä ei tilanne tähän ole ajautunut. Vuonna 1972 aikaa ajateltiin olevan kymmenen vuotta. Olemme ylittäneet hurjimmatkin arviot jo 30 vuodella.

Ei ehkä enää kannata odotella vuoden 2050 kirkastumista. Norjalainen professori Jorgen Randers on yksi Kasvun rajat -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään lopullinen romahdus alkaa vuoden 2020 paikkeilla. Luonnon ekologinen tasapaino näyttää menetetyltä. Toivottavasti hän on aivan väärässä.

Ei kylläkään ole pienentäkään merkkiä muusta. Randers ja muut tutkijat painottavat ihmiskunnan kurssinmuutoksen merkitystä. Mutta onko meidän pakko muuttua? Pakkohan ei ole tunnistusti kuin kuolla, sanoo vanha viisaus.

Eräs arvostamani Maalaisjärjen Tonava, yleisnero,  joka on viimeisten 30 vuoden kuluessa jostakin syystä kyennyt arvioimaan erityisellä tarkkuudella tulevia tapahtumia niin maalla, merellä kuin ilmassakin, sanoi minulle vuoden 2007 alussa keskustellessamme maailman taloudellis-ekologisesta tilasta: Kuulehan sie tutkijanplanttu, varaudu siihen, että helevettiin männään niin että portit kolisee, ihmiset eivät muutu mihinkään.

Voi olla niin, mutta voi olla niinkin, ettei ole, sanotaan Savossa.

P.S. Juotko muuten pullovettä?!

http://www.pullovesi.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s