Lama & Mr. Maslow

maslow

Laman syvintä olemusta odotellessa yksi hyvä ajanviettotapa on seurata miten ihmisten käyttäytyminen muuttuu vaihtelevassa taloustilanteessa. Jos nyt ylipäätään muuttuu. Joitakin merkkejä muutoksesta kuitenkin jo on.

Esimerkiksi voisi ottaa edustavan otoksen (n1) Suomen kansan hierarkiselta huipulta : valtiovarainministeri Katainen ei ole puhunut kulutuksen merkityksestä enää pariin kuukauteen niin painokkaasti kuin alkusyksystä.

Retorinen taite on Kataisella selvästikin voimakkaampi kuin esimerkiksi pääministeri Vanhasella, jonka talousidentiteetti näyttää olevan vielä kehkeytymätön taantuman suhteen. Vanhanenhan puhuu samaan aikaan a) kulutuksen ylläpitämisestä ja mahdollisesta lisäyksestä ja b) säästämistarpeesta. Ollako vai eikö olla, siinäpä Vanhasenkin pulma.

Maslown tarvehierarkia-teoria (kuvatus yllä) tahtoo sanoa, että kaikilla meillä ihmisellä on tietyt perustarpeemme, jotka tyydytettyämme alamme etsiä tyydytystä muille tarpeille. Tarpeiden tyydytys ei kuitenkaan etene välttämättä suoraviivaisen hierarkisesti, vaan mikä tahansa tarvetyyppi voi korostua ajallis-paikallisesti.

Perustavimmiksi tarpeiksi Maslow määrittää fysiologiset ja turvallisuuteen liittyvät tarpeet. Niiden jälkeen tulevat esimerkiksi yhteenkuuluvuus, rakkaus ja arvonanto, sekä itsensä toteuttamisen tarve.

Luonnollisesti Maslowsta puhuttaessa on muistettava, että herran aivoituksista ollaan ainakin kahta mieltä, ja kaikkea siltä väliltä. Mutta teoriathan ovat luotu koeteltaviksi, eikö vain?!

Mitä lama-ajan käyttäytymisestä voitaisiin olettaa? Looginen päättely ihmisten käyttäytymisestä epävakaissa taloudellisissa oloissa johtaa ajatuksiin säästämisasteen kohoamisesta.

Toisin sanoen, koska huomisesta ei uskota tiedettävän tarpeeksi varmasti, pidättäydytään sellaisista hankinnoista, jotka eivät ole kaikkein tärkeimmällä sijalla. Siis sellaisista, jotka ovat Maslown tarvehierarkiapyramidin ylemmissä osissa.

Näinhän sen luulisi menevän. Tätä käyttäytymissuuntaa tuntuisi tukevan jo jonkin verran viimeaikaiset talouden tunnusluvut. Globaalitasolla, kuten kotomaammekin kulutuksessa lamaodotteet näkyivät ehkä selkeimmillään joulukaupan toteutumatta jääneissä kasvuennusteissa. Lahjat lienevät tarvehierarkian yläosan tavaraa.

Uuden vuoden arkeen päästyämme voimme seurata teorian paikkansapitävyyttä tarkemmin. Talousluvuissa ei näy juuri minkäänlaisia paranemisen merkkejä, joten tarkkailutilanne ilmiön suhteen lienee vielä pitkän aikaa sangen antoisa.

Eräänä pienenä, mutta kohtuullisen merkittävänä kotimaisena signaalina tarvehierarkian paikkansapitävyydestä voitanee pitää Marimekon uuden omistajan, Mika Ihamuotilan ilmoitusta siitä, että entinen omistaja Kirsti Paakkanen säilyttää Marimekossa suuromistajan roolin, aiemmista sopimuksista huolimatta.Paakkasenhan piti myydä koko omistuksensa Ihamuotilalle vanhan vuoden loppuun mennessä.

Syynä on kuulemma epäonnistunut rahoitusjärjestely. Näin kauniisti ilmaistuna. Kun tieto yhdistetään viimeaikaisimpaan tulokseen, voidaan jo ennakoida muutakin. Mutta kaikki tullenee aikanaan.

Kannattaisikohan Paakkasen kuitenkin noutaa varmuudeksi välineet vintiltä jo valmiiksi, ja lykätä eläkevuosikseen suunnitelemiaan reissuja. Voihan olla niin, että tuttu torvi törähtää uudelleen ja vanha sotaratsu laukkaa paikalle entisestä muistista järjestelemään itse paikat kuntoon…

Voihan olla, että Paakkanen on vielä kohtuullisen merkityksellinen Marimekon omassa tarvehierarkiassa, vaikka Marimekko ei tuotteineen olisikaan edustettuna aivan alimmissa Maslown hierarkiasegmenteissä.

Voisipa savolaisittain vaikka spekuloida niinnii, jotta Paakkaskirsti soattaap olla maslowlaisittain marimekossa sitä alempana mitä ylempänä Marimekko Maslown hierarkiassa kuluttajien suhteen sijaitsee.

Mutta savolaisten käsitys teorioista on hiukan yleistä käsitystä erikoisempi. Meilläpäin sanotaan, jotta ”männööhän tuo käätännössä, voan miten lienöö teoriassa…”

Enemmän Maslowsta:

Maslow, A.H. 1943. A Theory of Human Motivation. Psychological Review 50: 370-396.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Lama & Mr. Maslow

 1. Kannattaisi mainita lähde ja tekijä mikäli käyttää toisten tekemää grafiikkaa omassa vuodatuksessa. Sinun olisi myös bloggaajana hyvä kiinnittää huomiota Suomen kielen oikeinkirjoitukseen.

 2. Kiitos asiallisesta huomiosta.
  1)Lähteistä: grafiikkaa löytyy niinkin läheltä kuin
  http://search.harvard.edu:8765/query.html?col=cait&col=dce&col=fas&col=gsd&col=gse&col=hbs&col=hds&col=hms&col=hsdm&col=hsph&col=ksg&col=law&col=lib&col=rad&qt=+maslow&charset=iso-8859-1-1-10
  Jos ylläoleva lähde on monimuotoisuudessaan liian pitkä ja vaikeaselkoinen, paljon hauskempi ja innovoivampi lähde löytyy:
  http://consequentialvalue.com/category/defining-needs/stuff/ tai vielä ultimatumaalisempi lähde: http://consequentialvalue.com/2007/12/ ,jota tosin joutuu katsomaan ristiriipunnassa. Olen tuota viimeistä käyttänyt lähinnä astangassa, jonka lähde: http://www.astanga.fi/
  2) Suomen kielestä:
  Mission impossible; kahohanku kun myö ollaan ihan syntymästämmä asti oltu veäräkielisiä, eikä kiel oo oienna vaekka ollaan yritettynnä porukalla pistee sitä ojennukseen. Muijattii on yrittännä kansa, iliman onnistumati. Mut myö otettaan vastaan mielellämmä ohjeita ihan alavariinsa, jos voan ymmärrettään. Soattaap käävä nimittäen niinnii, jotta jos männöö liian selekeeks ni myö puota rytkähettään ymmärryksen reestä poespoekkeen. Jotta yritettään epätoevosesti näellä evväillä männä tyrskäättee tämähhii vuos, vaekka ei näättäskkää noapurikkunasta kovinkaa kummoselta. Jotta hölökynkölökyn, niinnikkeesti!

 3. Mikähän lie yo. teron perimmäinen tarkoitus kommentillaan. Jos muu ei mene jakeluun kuin mm. grafiikan lähdeviittauksen puuttuminen tai oikeinkirjoituksesta mainitseminen.
  Tekstissä kyllä mainittiin: ”Maslown tarvehierarkia-teoria (kuvatus yllä)

 4. ps. Innostuin itekki epäoleellisuuksiin.
  Sanottakoon nyt vielä, että teksti oli aivollisen ihmisen mukavaa asiallista vähemmän tiukkapipoista luettavaa. Kiitoksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s