Déjà vu – Gaza!

Israel on tutuilla poluillaan suuntaamassa kohti kaupunkisotaa Gazassa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/ulkomaat/2006/06/454213

Tehtävän tavoitteeksi on tällä kertaa asetettu Hamasin tuhoaminen, ei enempää, ei vähempää. Mission Impossible, jälleen, sanovat sotilasasiantuntijat ilmaisulla ”todella, todella haastava tehtävä!”

Murhan ja tapon ero on länsimaisessa oikeuskäytännössä selvä: murhan tyyppipiirteistöön kuuluu johdonmukainen suunnitelmallisuus, ja joskus erityinen raakuus.

Israel on harjoitellut Gazan kaupunkisotaa aavikolle rakennetussa simulaatiossa puolentoista vuoden ajan. Jokaisen kadunpätkän sanotaan olevan tutun. Varsinaista hyökkäystä Israel on suunnitellut puolen vuoden ajan.

Kuolleita Gazan kaistalla on tähän mennessä tullut yli 500, joista lapsia noin satakunta. Kukapa niitä tarkasti jaksaisi laskeakaan. Ovat niin pieniä. Loukkaantuneita on kolmisen tuhatta.

Sotilasarvioiden mukaan uhriluku tulee nousemaan 400 000 asukkaan Gazassa dramaattisesti. Suojapaikkoja siviileille ei ole. Tankit eivät siivilöi kohteitaan asunto asunnolta.

Välittäjäksi on ryhtymässä Etyj, Tsekin johdolla. Prahasta äännellyt hallinto loistikin jo lauantai-illalla sekoillessaan täydellisesti lausunnoissaan. Tsekin hallituksen tiedottaja Jiri Potuznik loihe lausumaan: ”Ottaen huomioon viime päivien tapahtumat, kyseessä ovat puolustukselliset, eivät hyökkäykselliset toimet.” Lausunto oli kuin George W. Bushin suusta.

Ymmärtämättömien julistuksia yritetään paikkailla epätoivoisesti par´aikaa. Kyseessä olikin, jälleen kerran, ”väärinkäsitys”. Tarkoitus kun olikin painottaa tulitauon välttämättömyyttä. Toisaalta, liekö höpötys vaarallista, Tsekin lausumilla kun taitaa olla yhtä paljon merkitystä kuin Etyj:llä yhteisönä.

Hamas on lähettänyt delegaationsa Egyptiin neuvottelemaan… Mistä, jää vielä arvoitukseksi. Tekninen selitys on tulitauosta neuvotteleminen. Voi olla että Hamasin edustajat neuvottelevat muustakin. Arabit saattavat olla laajemminkin kiinnostuneita siitä, missä järjestyksessä palestiinalaiset lähtevät tästä elollisuudesta. Ja kuka heidät täältä lähettää.

Jälleen kerran: vahvemmalla on harkitut oikeutensa ja suuri vastuu. Geneven sopimusten pitäisi painaa jossakin vaakakupissa edes rahtusen. YK:n turvaneuvoston tulisi toimia. Mutta ei toimi, kiitos USA:n Israelille antaman valtakirjan.

Israel on suunnitellut kaiken tappavan tarkasti. Eipä ihme, että Ehud Barak vitsailee kenraaleilleen taktiikkakokouksissa. Vitsit saattavat kuitenkin vähentyä ja hymy hyytyä siinä vaiheessa kun omat sotilaat alkavat palata kotiin arkuissa. Ensimmäinen ruumis tuli jo aamulla.

Sotilaillakin on omaisensa. Sodan uhreilla niin ikään. Ihminen on sen verran yksinkertainen eläin, että vasta vertaisuus alkaa herättää huumasta takaisin todellisuuteen. Mutta siihen mennessä verta vuotaa Gazassa. Mutta ei ensimmäistä kertaa lähes nelituhatvuotisen valloitushistoriansa aikana. Saattaa olla niin, ettei tuhatvuotista perinnettä murreta kahdessa viikossa. Eikä edes yhdessä USA:n presidenttikaudessa.

ILTALUKEMISEKSI SUOSITTELEN:

likefi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s