Milloin lama loppuu?!

Varhaisaamuradiostanikohan kuulin unihorteissani kun joku kyseli laman loppumisesta. No voi hyvä isä sentään, ajattelin. Oh Holy Moses!

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/01/17768

Eihän lama ole vielä edes alkanut. Taantuma hivelee maamme rajoja ollen tulossa vasta mantereelta.

Kunhan lama todella alkaa, voimme kyllä olla varmoja sen kestävyydestä. Ainakin mikäli uskomme huippuanalyytikkoa nimeltä Meredith Whitney, ja miksi emme uskoisi, onhan hän todistettavasti osunut oikeaan enemmän kuin kerran.

Whitney arvioi tuoreessa markkinakatsauksessaan pankkien joutuvan jatkamaan alaskirjauksiaan ja keräämään massiiviset määrät lisää pääomaa tämän vuoden aikana. Myös pankkien luottoluokitukset ovat hänen mukaansa katkolla.

Whitneyn mukaan arvopaperiomaisuuteen on tehty alaskirjauksia vuoden 2007  heinäkuusta lähtien yli viiden biljoonan dollarin edestä. Ja tahti jatkuu, kertoo Whitney. Luku on sanalla sanoen HUIMA… Itsekukin voi yrittää piirustaa paperille numero viisi ja sen jälkeen tulevan nollarivin.

Whitney ei ole arvioissaan yksin. Amerikkalainen analyytikko Robert Buckland ennakoi samaa pörssissä:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/01/17790&sort=false

Eipä ihme että eri puolilta talouselämän karttaa alkaa kuulua latausääniä. Ensimmäinen uhri Markkinatalouden Alttarille tuli eilen kun saksalainen miljonääri Adolf Merckle hyppäsi Ulmissa junan alle.

Herra oli tutumpi meille kaikille kivulloisille yritystensä Ratiopharman ja Phoenixin kautta. Osakekeinottelu muun muassa Volkswagenin osakkeilla tuotti miljardin euron tappion, joka oli 74-vuotiaalle talousnerolle liikaa.

Olisikohan kannattanut jäädä eläkkeelle hieman junahyppyharjoituksia aiemmin. Näin kyselee maallikko, joka ei ymmärrä välttämättä ahneuden ja kunnianhimon välisen suoalueen vaaroja. Kysehän ei aina olekaan rahasta vaan kunniasta.

No joka tapauksessa uhreja tulee varmuudella lisää, sillä joiltakinhan se 5 000 000 000 000 jne… on poissa. ”Alaskirjaus” kun on fiinimpi muoto käsitteestä ”persnetto”.

Mutta ei tästä romahduksesta tule taatusti niin montaa miljonääriuhria kuin Gazassa tulee lapsiuhreja. Israel näyttää jo tavoittelevan tasalukua: nyt mennään jo 250 kuolleessa lapsessa. Kaikkiaanhan sota on vaatinut 750 kuollutta. Haavoittuneita on jo 3500. Tilannetta avaa paikalla oleva norjalaislääkäri Mads Gilbert :

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/46229-norjalaislaakari-kertoo-mista-israel-vaikenee

YK on lopettanut kuulemma avustuskuljetukset Gazaan aamulla tapahtuneen YK-työntekijän kuoleman jälkeen. Alkavatkohan YK:ssa ymmärtää pikkuhiljaa millaisesta kumppanista on kyse kun puhutaan Israelista…

P.S. 1 Pyydän jo ennalta anteeksi niiltä jotka ovat ilmoittaneet ahdistuvansa blogistani. Heitä on tasan viisi. Siis saman verran ihmisiä kuin on Israelin puolella kuollut tiettävästi Hamasin raketteihin.

Tässä lohdutuksen sana: ei kannata ahdistua vielä tällaisesta pienestä. Kannattaa säästää voimia tulevaan…

Ja sitten neuvo: blogini sijaan voi klikata jotakin muuta linkkiä, esimerksiksi vaikka:

http://areena.yle.fi/toista?id=1765811

Pelastakaa Lapin Porot (horot)! Pelastakaa Lapin Porot (horot)! Pelastakaa Lapin Porot (horot)!!!

P.S. 2 DOsomen aktiivilukija, joka on ihan tuttava;) on kysynyt, tiedänkö, miksi yhden Gaza-jutun sivulla olevan rukoilevan sotilaan päässä on ”joku rasia”. Täytyypi myöntää, ettei minulla ole harmainta aavistusta, enkä ole vielä löytänyt siihen vastausta, vaikka selasin sanastojakin. Kuvassa olevan sotilaan kipan tunnistin, samoin talitin (rukousviitta) ja teflinin (rukoushihna)…

http://www.logosmedia.fi/sanastojuutalaisuus.html

Arveluita minulla on, jotka tässä alla todennäköisyysjärjestyksessä:

a) rasia liittyy jotenkin juutalaiseen perinteeseen, samoin kuin päässä pidettävä pikkuinen lätsä (kipa). Voisiko rasia sisältääkö esimerkiksi tooran digimuodossa?!  Voisiko se olla esimerkiksi yksi teflinissä roikkuvista toorarasioista, joka on lipsahtanut päähän?!

b) rasia liittyy jotenkin Israelin armeijan huipputehokkaaseen aseistukseen (päässä oleva antenni ja/tai tutka)

c) rasia on henkilökohtainen ”musta laatikko”. Jos sälli lentää ilmaan, löytyy edes rasia…

d) kyseessä on uusi handsfree-laite, bluetooth-toiminnolla. Voi soittaa kultsille panssarin ratista ilman että saa sakot

e) rasia on ns. survival-kit, jossa on yöpuku (pikkumusta), hammasharja (kokoontaitettava), aspiriinitabletti ja passi (ikuisuuteen)…

f) lukijan omat arvelut tähän…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s