Hyys Hyys Hyssälään

Kiista Lääkelaitoksen maakunnallistamisesta on saanut uusia piirteitä. Ei siinä mitään, että Lääkelaitoksen ylijohtaja Hannes Wahlroos eroaa, tai että on uhka lääkkeiden lupakäytäntöjen hidastumisesta. Viimeisin sotkuntotku tuli Lääkelaitoksen Helsingin kiinteistön vuokrasopimuksesta.

Havaittiin, että Valtio joutuu maksamaan Lääkelaitoksen kiinteistön vuokria vielä jatkossakin, noin yhdeksän miljoonan edestä. Niin sanoo vuokrasopimus.

Oho! No, siirron valmistelija sanoi olleensa tietoinen asiasta. Luonnollisesti, onhan hän valmistelija. Ministeri Liisa Hyssälä sanoi samoihin aikoihin Tampereella, ettei hän ollut tietoinen. Eihän kaikista pikkuasioista voi olla tietoinen.

Ministeri Katainen sanoi eilen, että asia tarkentuu ajan myötä. Ja tarkentuihan se: Hyssälän ministeriö ilmoitti, että kaikki olivat tietoisia, juu. Ministerikin oli tietoinen. Kaikki muut tiedot kiistetään ministeriön taholta. Ja kiinteistökään ei ole ongelma. Hah, kuka siitä nyt ongelman on tehnyt?!

Lääkelaitoksen kiinteistöön voidaan sijoittaa (loppusijoittaa) vaikka mitä. Vaikka Kuopion Kauppahalli!

Siis äärimmäisen yksinkertaista. Mutta ah, joillekin, esimerkiksi medialle, niiiiin vaikeaa!!

Kaikki meni kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavasti:

Ministeri Hyssälä ei tiennyt alunperin ilmoittaessaan epätietoisuudestaan tietävänsä sitä, minkä myöhemmin ymmärsikin tienneensä.

Toisin sanoen Hyssälä tiesi alunperin sen, ettei aluksi tietäisi, ja jonka myöhemmin eväisi, vaan tietoisuus kiinteistön vuokrasopimuksesta lisääntyisi tietämättömyyden vähenemisen suhteessa.

Media on siis yksiselitteisesti  jälleen tehnyt kristallinkirkkaan selvästä asiasta epäselvän.

Jos ministeri Hyssälältä olisi kysytty asiasta myöhemmin kuin ensin kysyttiin, ja jos Hyssälä olisi tuolloin ollut tietoisuudessaan tuon ajan suhteen riittävällä ymmärryksen tasolla, olisi hän toki tiennyt enemmän kuin kysymyksen asettamisen alkuperäisenä ajankohtana loppujen lopuksi tiesi. Mikä siis ei tuonhetkisen tilanteen huomioon ottaen ollut paljon.

Tietämisen mysteeri politiikassa näin ollen ymmärrettynä on periaatteessa aivan yksinkertainen: jos joku ministeri sanoo, ettei tiedä jostakin asiasta, on informaation vastaanottajan kyettävä ymmärtämään, että todellisuudessa asianomainen ministeri tietää asiaintilan erinomaisen hyvin, vaikkei välttämättä tietäisikään.

Ja tähän suoritukseen ei tarvita enempää ymmärrystä kuin lausuntoja antavilla ministereilläkään on.

Antaessaan muka kyseenalaisia ja epäilyttävällä tavoin käsittämättömiä lausuntoja kyseinen ministeri yksinkertaisesti vain muuntaa hieman pyöreähköä totuutta Einsteinin määrittelemän kaarevan ajan suhteessa (E=mc2).

Toisin sanoen ministereiden käsitys- ja ymmärryskykyä voidaan hyvällä syyllä verrata suppeaan suhteellisuusteoreettiseen ajatteluun, missä ilmaisussa erityisesti tulee painottumaan sana ”suppea”.

Jotta tälviisiin se menee meitillä! Muutoin toissijaiseen virastojen siirtokysymykseen totean, jotta mitäs maakunnallistamista ja alueellistamista Lääkelaitoksen tai muiden laitosten loppusijoitus maakuntakaupunkeihin oiken on?!

Todellista alueellistamista olisi viedä asianomaiset virastot esimerkiksi Valtimolle tai Utsjoelle. Siellä olisi tilaa, tarvetta ja halvat vuokrat.

Lääkelaitoskin voisi sitä paitsi aivan hyvin toimia kodassa. Laitosta voisi siirtää tulevaisuudessa helpommin ja halvemmin, eikä tulisi vuokrarästejä. Siirrosta olisi ainoastaan etuja – poroille – jotka pääsisivät laiduntamaan uutta aluetta.

P.S. Aivan vikiviimeisimmän tiedon mukaan sosiaali- ja terveysministeriö vaatii ylijohtaja Wahlroosilta huippupikaista selvitystä siitä, miksi ministeri Hyssälä on kävelevä katastrofi…

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Hyys Hyys Hyssälään

  1. niin, tämmöistä se näyttää olevan. luulen jotta oletkin selvillä näistä pikanteista politiikan piirteistä…

    mitenkähän tuommoisessa poppoossa selviäisi ihan täysipäinen ja tavallinen ihminen. en saa päähäni kuka olisi ollut viimeinen tapaus. taitaa pitää mennä 70-luvulle…

    kannatuslukuja kun zoomailee, niin näyttäisi niinistön kannatusviisari nousevan siihen tahtiin, että ainakin joku aattelee sen olevan toisenlainen. on ainakin ollut viisaampi olla sivussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s