Kuka elättää ja ketä Suomessa

Nyt se on todettu: pääkaupunkialue elättää muuta Suomea. Sisso!! Vaimitensenytolikaan…

Laskettaessa verokertymiä ja tulonsiirtoja valtakuntamme sisällä, ei liene tarvetta kiistää nykytilannetta, jossa pääkaupunkiseudun koetaan elättävän ”muuta Suomea”.

Näinhän se varmaan on, nykyään, tosin laskentatavoista riippuen.

Vuosikymmeniä jatkunut maaltamuutto on kuitenkin tekijä, joka tulee tiedostaa verrattaessa ns. nopeita voittoja pitkäaikaistaseisiin.

Maakunnat ovat ikiaikaisesti luovuttaneet pääkaupunkiseudulle metsä- ja maataloustuloillaan kouluttamansa nuoren työväestön.

Jos edes alkeellisimpia oikeudenmukaisuusperiaatteita olisi aikanaan noudatettu, tasinkoja olisi suoritettu saaduista työvoimahyödyistä jo aikapäiviä.

Olisi ripustettu junanviemän kaulaan hintalappu, kuten isäni tapasi ehdottaa 50-luvulla.

Toisin sanoen, onkin itse asiassa jo korkea aika tasata hieman tilejä: mennäänpäs nyt tällä tavoin eteenpäin seuraavat 30-40 vuotta ja katsotaan sitten tilannetta uudelleen.

Ehkäpä jo tuossa ajassa kehä-3:n pohjoisemmille maakunnille tarjoutuu oiva tilaisuus palkita pääkaupunkiseudun jalomielinen rahoitusaktiivisuus, vaikkapa sitten puhtaamman luonnon ja elintarvikkeiden tai muutoin vain turvallisen elämän mahdollisuuksien avulla.

Toivottavasti myös pääkaupunkiseudulle muuttaneet,  yksityismetsiä perineet maaseutujemme kasvatit pystyisivät edelleen kotiuttamaan myyntivoittojaan, esimerkiksi hankkimalla vieläkin ylihintaisempia asuntoja.

Myös tällä tavoin tulisi tasattua mahdollisesti epäoikeudenmukaiseksi koettua tilannetta. Ja lähes luonnonmukaisesti.

Pääkaupunkiseudun asukkaiden ei siis tarvitse olla huolissaan maksamiensa veroäyrien tarkoituksenmukaisesta kohdentamisesta. Jäähän etelään kuitenkin edes muutama euro, hengenpitimiksi.

P.S. Mr. Bush on toimeenpannut valtakunnassaan hätätilan, Obaman valtaannousun päivänä. Se onkin ymmärrettävää, siltä Bushista varmaan tuntuu.

P.S.2 Israel on julistanut yksipuolisen tulitauon. Hyvä! Molemmat osapuolet tulittavat toisiaan entiseen malliin. Ymmärrettävää: muutos luo aina turvattomuutta…

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Kuka elättää ja ketä Suomessa

 1. blogia kirjoittaa eräs tulevaisuusorientoitunut pragmaatikko-heinähattu-turvenuija, jolla on kaikenlisäksi toivottoman huono nimimuisti.

  kiitos kuitenkin palautteesta – jatketaan hommia!

 2. Jo muinaiset roomalais.. mesopotamialaiset tunsivat tämän järjestelyn. Niin pitkään, kun kaupunkeja on ollut olemassa, ovat ne houkutelleet ihmisiä maaseudulta.

  Onko se oikeudenmukaista? Miksei olisi, jokaisella on oikeus muuttaa eikä tuo luonnollinen kehitys pakota ketään muuttamaan.

  Mistä asia johtuu? Ilmeisesti kaupunkien kilpailukyky lähes kaikilla indikaattoreilla on parempi. Miksi tehdä maaseudusta väkisin ”parempi”?

 3. oui, bien sûr. ideaali olisikin se, että kauhun tasapaino toimisi, myös alueilla. ja toimiihan se tietysti nytkin, juuri tasauspolitiikan/markkinatasapainon ansiosta.

  jos maalla on mukavaa, ja tarpeeksi mukavaa, siitä(kin) ollaan valmiita maksamaan. aivan samoin kuin me maalaiset maksamme iloisin mielin lähtiessämme kalakukko kainalossa oleskelemaan hetken verran eirassa, tai jossakin muussa ghettossa…

  luulenkin, ettei huolta ole. meikillähän täällä kehäkolmosen ulkopuolella on vielä tavaraa toreille ja turuillekin.

  ja löytyyhän meiltäkin elämisen taso(j)a, edistystä, jopa sivistystä, joka joskus on muuten määritelty niin, että edistys on sisävessa, sivistys on ulkohuussi.

 4. Mutta kun ei ole näemmä tarpeeksi mukavaa. Miksi siis keinotekoisesti luoda siitä muiden rahoilla sellainen? Tämä pakkosiirtopolitiikka ja inha keskustaideologia sisältää oletuksen siitä, että maaseutu on itseisarvo. Miksi se olisi?

 5. jaa-a, on niitä arvoja vaikea jyvittää, etenkin potentiaaleja arvoja.

  vaikeutta lisää vielä se, ettemme tiedä kaikista mahdollisista tulevaisuuksista, olivatpa ne sitten toivottavia tai todennäköisiä. ainoa vaikutuksemme tulee niiden tekemisestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s