Onkohan joku tullut ajatelleeksi…

…sellaista mahdollisuutta, ettei tästä taantumasta ja sitä vääjäämättä seuraavasta lamasta enää nousta.

Se on selvää, ettei lamasta nousta enää sille tasolle, josta tähän pudottiin.

Iso-Britannia maksaa lamaa kuulemma vähintään vuoteen 2030 saakka. Aika humoristiselta kuulostaa. Sillä eiköhän noihin välivuosiin mahdu muutama lama lisää…

Säälittää oikeasti nämä meidän ministerimme pöydän takana. Tämän päivän ilmoituksen mukaan jysäytetään markkinoille 400 miljoonaa euroa! Järkytyksestä huolimatta pysyn pystyssä.

Eikö itikan pissi Itämeressä ole meriveden koostumusta voimakkaammin muuttava ainesosa kuin tämä elvytystiraus?!

Eritoten säälittää se, että hallituksemme on astellut jälkijätössä kohti kuilua. Tietämättämme olemme ylittäneet jo kuilun reunan, ja putoaminen on jo alkanut. Sitä ei ole vielä huomattu.

Ei vaikka teollisuusindeksi saa tarkkailijat tajuttomiksi. Koskaan, milloinkaan, ikinä teollisuustuotannossa tapahtunut miinus ei ole ollut yhtä pitkä.

Väitän edelleen, että 1930-luvun lama on kuin matka Linnanmäelle kesäisenä päivänä tulevaan verrattuna.

Mikään ei tule olemaan ennallaan vuoden 2009 lopussa. Ja sekin tulee murtumaan seuraavan vuoden loppuun.

Leikkauslistoja ei ole olemassa, väittää ministeri Katainen vieläkin. Toivon, että Inkvisiittori Raimo Sailas olisi ne kuitenkin jo tehnyt, vaikka sitten esimiehensä tietämättä. Koska niitä tarvitaan ja todella nopeasti.

P.S. Ai niin, nyt olisi muuten sopiva aika ostaa joku ahdinkoon luisuva yritys. Ostaakohan Nokia?!

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Onkohan joku tullut ajatelleeksi…

 1. Tietenkin tästä taantumasta noustaan, sillä aivan kuten ei talouskasvukaan ei talouslaskukaan voi olla ikuista. Jossain vaiheessa talous lähtee nousuun ja siihen se taantuma sitten loppuikin. Happy ending.

  Hallitus taas on toiminut pääasiassa aivan oikein, vaikken ymmärräkään vihreiden kitinää siitä, että perustulo pitäisi saattaa voimaan ja julkisen sektorin työpaikkoja lisätä. Taantumaa vastaan toimitaan parhaiten panostamalla tilapäisiin ja paljon työllistäviin projekteihin.

 2. näin yleensä mennään, keynesiläisittäin; eikä muuta järkevää taida tarjolla ollakaan.

  mutta nyt saattaa olla kyseessä jotakin muuta:

  kun olen katsellut sattuneesta syystä tarjolla olevia indikaattoreita kondratievin pitkiä syklien läpi, etenkin 1932 vs. 2002 vs. 2008; inflaatiokäyriä, ja etenkin deflaation näkökulmasta, niin tulee mieleen, jotta ollaan jotakuinkin tyystin eri polulla. ja aika kippuraisella kaiken lisäksi.

  laman ”ohimeno” on kuitenkin suhteellinen käsite. jos sitä ajatellaan pitkissä sykleissä, niin ohihan se menee, niillä mittareilla tarkasteltuna, mitä on käytettävissä, sanotaan nyt vaikka 10 vuoden kuluttua. ounastelu vaatii tietysti määrittämään, mitä ”lamalla” tarkoitetaan tulevaisuudessa.

  ja tämä, luulen, on jutun juoni. laman pituus voi yllättää, syvyyyden lisäksi.

  jos ajatellaan kotimaamme vanhasen lähinnä hatustaan heittämää 10 miljardin elvytyspakettia, kymmenessä vuodessa, niin heti tulee mieleen kysymys: millä se maksetaan?! tuo luku vaatii selkeän elpymän seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana. ja siihen en usko.

  mitä uskon optimistisimmillani: olemme tipahtaneet nyt ”pysyvästi” 10-20% alemmas bkt:ssa. sen lisäksi edessämme on laman ensimmäinen minisykli, joka on viisi vuotta. tämän jälkeen mennään toiseen sykliin, joka voi olla 5-10 vuoden mittainen.

  riippuen siitä, onko tuona ajanjaksona tapahtunut muuta akuuttia, olemme vuoteen 2025 tasolla, jota nyt kuvaamme ”taantumana”.

  ja sitten suuri JOS: tämä kaikki näin, ellei globaali talous ajaudu deflaatioon. Jos ajaudumme, se niistä positiivisista ennusteista;)

 3. tälleen just! mut eikös ole z makoisaa kuitenkin se, että vuosien kuluttua voi tsekata täältä miten pieleen on joskus veikannut;) tai jonkin jutun jopa oikein.

  eräässä muinoisessa tutkimusryhmässä muistan jonkun kauhistelleen, miten ihmeessä ihmiset uskaltavat kirjoitella blogeihinsa kaikenlaista. kun nääs joku voi hyvinkin käydä jutut lukemassa, ehe ehe.

 4. Kyllähän lamasta noustaan, hitaasti tosin. Toinen asia on se, kuinka moni tässä lamassa alas vajonnut pääsee ylös. Työvoimapula on väärä sana, oikeasti edessä on työpaikkapula. Nyt se reilu 300 000 työttömänä, mukana vissiin ne 90 luvun pudokkaat, paljonko jää pudokkaita nyt? Paljon.

  Yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan ulkomaille halvempiin maihin. Sielläkin joudutaan jo irtisanomaan väkeä, halvempaa työvoimaa siis, joten miten kalliille suomalaiselle riittää tulevaisuudessa töitä. Ei mitenkään.

  Toisaalta, talouden kuvaajat on pudonneet paljon, mutta taidetaan olla siinä 2006 luvun tuntumassa, en muista nälkää nähneeni joten korkealta on hyvä pudota 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s