Oderint, dum metuant

Vihatkoot, kunhan pelkäävät. Nokia on ottanut näköjään käyttöönsä uuden sloganin.

Toimintastrategian tuloksena aina perin riippumaton Eduskuntamme lanseeraa meille kahden viikon kuluttua uuden lain, Lex-Nokian. Laissa on kyse sähköisen viestinnän tietosuojalain muutoksesta.

Nykyisin voimassa oleva viestinnän tietosuojalaki tuli voimaan syksyllä 2004.

Läpimenoltaan varmana pidetty laki tulee antaa työnantajalle oikeuden tarkkailla työntekijöiden sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja. Näin ollen viestin lähettäjä ja vastaanottaja tulevat loivemman, jopa mitättömän tietosuojan piiriin; samoin toimintaan liittyvät viestit, niihin liittyvät liitetiedostojen koot ja muodot ja luonnollisesti lähetykseen liittyvät kellonajat.

Tarkkailu olisi automaattista, eikä siihen enää tarvittaisi lupaa. Nykyisellään tietoja ei voi tarkastaa kuin väärinkäytösepäilyn yhteydessä.

Eikä siinä vielä kaikki:

Työnantajan ohella oikeuden tarkastella tietoja saavat virastot, kirjastot, koulut ja yliopistot. Kaikkein merkillisimmästä päästä oikeudenomistajien joukosta löytyvät kieroilun ja juoruilun kuulut kyynpesät, taloyhtiöt. Taloyhtiön isännöitsijä saa luvan ruveta tarkkailemaan asukkaiden nettitoimintaa.

Silviisiin! Kaikki perversiot peliin niin maalla, merellä kuin ilmassakin!

Miksi lain läpimeno on varma?! No, Nokia on antanut ymmärtää, kuulemma hyvin kirkkaasti, lain hylkäyksen seuraukset: jos laki ei muutu, yhtiö lähtee Suomesta, mukanaan 1,3 miljardin euron verotuotot ja 16 000 työpaikkaa.

Viimeksi Nokia uhkaili lähdöllään pääomaverotuksesta päätettäessä.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa?!

Nokia on nyt todistetusti valtio valtiossa. Nokialla on siis vaikutusvaltaa Suomen hallituksen huipulle saakka. Eikä ihme, siirtyihän muun muassa vanha tuttumme Esko Aho taannoin Nokian leipiin. Esko Aho on nykyisin Nokian johtokunnan jäsen. Esko on topakka konsultti ja asiamies, joka ei jätä lobbausta puolitiehen.

Voi olla, että viime vuonna julkisesti alkanut lainvalmistelu olikin Esko Ahon kisällinäyte hallituspaikkaansa varten.

Onko lainvalmistelussa siirtynyt rahaa tai osakkeita lain läpimenon kannalta tärkeille instansseille, jäänee nähtäväksi tutkivan journalismin toimenpiteiden tuloksena aikanaan. Helppo on kuitenkin arvata lopputulos. Kulttuuri ei muutu kirveelläkään. Etenkään vaikuttamisen kulttuuri.

Selvää on, että Nokia antaa piut paut Suomen Perustuslaille. Samoin kansalais- ja ihmisoikeuksille sekä sananvapaudelle. Kansainvälisessä oikeudessa puitanee tätäkin asiaa aikanaan.

Selvää on, että laki muuttaa ihmisten toimintaa. Työpaikoille tuloskulttuurin myötä levinnyt vainoharhaisuuden eetos laajenee. Kaikki alkavat entistäkin tiiviimmin epäillä – kaikkea.

Ihmiset siirtävät viestintäänsä suojattuun yksityisyyteensä, kotikoneilleen. Miten pitkään tämä yksityisyys on suojassa, voidaan vaan arvailla. Todennäköisesti ei kovinkaan pitkään.

Nokia halunnee ennen pitkää tarkasteluunsa koko työntekijänsä elämän. Ja perässä haluavat kaikki muut, myös pieninkin  isännöitsijä, jolla on hampaankoloissaan paljonkin asujaimistoaan kohtaan.

Tulevaisuuskuvaa:

Vuokralla oleva rouva X asunnosta kaksi kirjoittaa maanantaina klo 12.30 ystävättärelleen emailin, jossa sanotaan: sen lisäksi että isännöitsijä yrittää  säännöllisesti kähmiä autokatoksessa, hän myös kavaltanee taloyhtiön rahoja.

Kello 14.00 isännöitsijä ilmoittaa Rouva X:lle irtisanomisajan alkamisesta.

Hyvää jatkoa meille kaikille vapaassa isänmaassa, jossa kansa päättää asioista valitsemiensa edustajien välityksellä!

P.S. Lähetin kansanedustajillemme emailin (kukahan muu sitä lukeekaan?!)

Arvoisa kansanedustaja,

Eduskunnan käsittelyyn tuleva Lex-Nokia loukkaa kansalais- ja ihmisoikeuksia.

Aiotteko puoltaa lain läpimenoa?!

Kunnioittaen

x alias DOsome!

P.S.2 Katsomme, kuka vastaa, vai vastaako kukaan?! Voi olla että vastauksen kuulemme suorassa lähetyksessä Eduskunnan istuntosalista…

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Oderint, dum metuant

  1. No lain nykymuotoilu on kyllä aivan päin p*rsettä. Jos laki vain muotoiltaisiin uusiksi siten, ettei se antaisi enää oikeutta kirjastoille, yliopistoille, talonyhtiöille jne. lukea toisten sähköpostia, niin hienoa!

  2. henkilökohtaisesti en odota tältä päättäjäsukupolvelta minkäänlaisia edistyksellisiä ideoita.

    tässä suhteessa toiveeni kohdistuu tuleviin vaikuttajiin. olkoonkin että heillä on omat intressinsä. ne eivät kuitenkaan voi olla enää nykyisiä epämääräisempiä.

    vaihtelu tekisi todellakin terää tässä mädännäisyyden aikakaudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s