Eduskunnan kuppilassa

Käväisin viikon alussa entisessä koulukaupungissani Helsingissä. Olen käväissyt siellä satunnaisen säännöllisesti, ja kohtuullisen usean uskollisesti. Teemat ovat tosin vaihdelleet vuosien saatossa.

Nyt käyntikohteinani olivat yksi ministeriö ja tietysti Eduskunta kuppiloineen. Kuppilassa en istuskele korvikkeen tai särpimen takia, niistä nautiskelen keskisellä kaupungilla.

Eduskunnan täysistunto pohti maahanmuuttoa. Ministeriössä pohdittiin tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon katastrofia.

Katastrofista ei tietenkään puhuttu. Puhuttiin ”haasteista”, kuten nykyään tapana on, joilla haasteilla ei tässä yhteydessä tarkoitettu hallituksen, tai paremminkin pääministeri Vanhasen haasteita. Raastuvassa tai hovissa.

Vierailuista jäi outo maku. Jotakin merkillistä täytyy olla tapahtumassa. Jotakin sellaista, josta ei taida kellään olla tarkkaa kuvaa. Tunne perustuu puhtaasti intuitioon; ja muutamaan keskustelunpoikaseen käytävillä.

Mitä outoa voisi olla meneillään?!

Outoa ei voi olla se, että useimpien kuntiemme sosiaali- ja terveydenhuolto toimii lähes äärirajoillaan, ja joissakin kunnissamme  se on jo kaatumispisteessä. Tämän varmaankin kaikki tietävät jo.

Outoa ei voi olla myöskään se, että suomalaisista eläkerahastoista on kadonnut huhtikuusta 2008 lähtien minimissään n. 10 miljardia euroa taivaan tuuliin. Tämänkin tiennevät kaikki, tai ainakin pitäisi…

Samoin suomalaiset tietävät ns. emu-puskurien ketkusta kohtalosta jotakin… Siis ei oppo-outoa tässäkään.

Outoa ei voi millään olla myöskään se, että hallituksemme tuntuu olevan täysin ulalla elvytystoimiensa kanssa. Peruskysymykset, miten elvytetään ja miksi elvytetään juuri niin kuin elvytetään, ovat täysin hakuasteella. Tämäkin pitäisi jo kaikkien tietää.

Neljältä hallituspuolueen edustajalta kysyttäessä vastaukset elvytyksestä vaihtelevat niin paljon, ettei kysyjä muista edes lopussa, mikä oli kysymys, puusta vai heinistä. Ja tuo havainto, jos mikä, hirvittää!

Outous voi olla peräisin tietynlaisesta voimattomuuden ja jopa jonkinlaisesta surumielisyyden tunnelmasta. Hallintokäytävillämme ei ole tekemisen meininkiä, vaan pidemminkin pelokkaan odotuksen.

Ja se jos mikä pelottaa maallikkoa. Elämme nyt oikeasti tilanteessa, jossa kaikki, siis ihan kaikki perusasiat totuuksineen voivat muuttua yhdessä yössä.

Aamu-uutisista voidaan kuulla vaikka mitä. Ja ainakin DOsome uskoo, että kohta kuullaan. Sillä jostakin tai jostakusta se tunnelma lähtee.  On joku,  joka taatusti tietää jotakin sellaista, jota ei halua sanoa ääneen.

Olisi mukava päästä esimerkiksi Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Sailaksen päänsisukseen muutamaksi minuutiksi. Suomen pankin pääjohtajan Erkki Liikasen päähän en sen sijaan viitsisi tutustua, vaikka sielläkin lienee tietoa totuudesta…

Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan. Kyllä se tästä vielä selvenee. Valitettavasti.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Eduskunnan kuppilassa

  1. Minusta oli vähällä tulla byromaani eduskunnassa vierailun jälkeen. Kuntaliiton lakimies ilmoitti iloisesti: Minäkin olen sosiaalihuollon asiakas. Minun 2-vuotias tytär käy kunnallisessa päivähoidossa. Lasten päivähoidon ja omaishoidon välillä on ero, lapsilla subjektiivinen oikeus, omaishoitajalla ei mitään oikeuksia. Toinen oli omaishoitajan tietokoneella tekemä ajankäyttökäppyrä. Kaikki on tallessa arkistossa, mutta kotiin tultuani olisin polttanut kaikki omaishoitoon liityvät hakemukset, hylkäävät päätökset, valitukset ja pöytäkirjat. Onneksi olin väsynyt, etten lähtenyt autotalliin roviota sytyttelemään. Nyt olisin pakkohoidossa tai ehkä vankilassa. Onneksi en ole valtakunnan vanhus, että joku käyttäisi höperyyttäni hyväkseen toimiessaan vastoin parempaa tietoa. Jokainen vastatkoon omista teoistaan, me emme tule mukaan pahan tekoon, vaikka ääneen ihmetelläänkin päättäjien päättämättömyyttä. Valitettavasti. Loviisan ydinvoimalassa säteili enemmän, istuntosalissa ahdisti ja pyörrytti hapen puutteesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s