Sammakkoklubin arvoitus

Alkoi kiinnostaa se, mistä ihmeen ilmiöstä johtuvat viime viikkoina eksponentiaalisesti lisääntyneet poliitikkojen erityisen hölmöt puheet.

Kyseessä ei voi olla, siis ei missään nimessä voi olla mainostoimiston luoma uusi brändi. Siis siihen tyyliin, että kalenterissa määritellään milloin Jyrki puhuu potaskaa, milloin Henna, milloin taas Suvi. Mikään mainostoimisto ei voi olla niin epätoivoinen asiakashankinnassaan.

Tällaista kohuteema-taktiikkaahan käytetään yleensä vain vaalien aikaan. Hyvinkin tarkasti suunnitellen aiheutetaan sarja provokatiivisia keskustelunavauksia, jotta saadaan aikaan tasainen mediakiinnostus kriittisiin viikkoihin.

Mainos-, siis ei kuitenkaan PR-tempusta voisi olla nytkin kyse, jos menetelmä olisi käytössä vain Kokoomuksen sisällä. Mutta kun ei ole.

Keskusta on liittynyt tähän Sammakkoklubiin erityisen intensiivisellä tavalla. Jos ei vuosien aikana muita puolueen sisältä kummunneita hölmöilyjä lasketa lukuun, on viime viikon aikana asianomaisesta puolueesta annettu aivan tavanomaista käsittämättömämpiä kommentteja ja lausuntoja.

Niistä ehkä kuuluisin tällä hetkellä Timo Kallin maahanmuuttolausunto, joka vetää ehkä vertoja vain kansanedustajan aiemmin aloittamalle vaalirahoituskeskustelulle. Ja tottakai ja tietenkin merkittävä oli niin ikään pääministerimme eläkeuudistus-lausunto…

Entä Vihreät sitten; milloin tämän puolueen jäsenet profiloituvat omilla persoonallisilla höpöhöpöjutuillaan?! Vai iskeekö SaKu-syndrooma vain suuriin vaikuttajiin? Onko SaKu yhteydessä kenties jossakin yhteydessä megalomaniaan?!!

Kun kyse ei ilmeisestikään ole Perussuomalaisten nousun aiheuttaman paniikin aikaansaamasta vastaiskuyrityksestä median avulla, niin mistä sitten?!

Kyseessä voi olla yksilö/joukkopsykologinen ilmiö, jossa kiireen, stressin, pienen epätoivon ja avuttomuuden paineessa yksilön ja sitä kautta kollektiivin kognitiivinen kapasiteetti alkaa vedellä viimeisiään.

Toisin sanoen, kun paineessa elävän poliitikon kovalevy täyttyy, alkaa suusta virrata tekstiä, joka ei kulje aivojen harkintaa varten varaamien, sinänsä nerokkaiden järjestelmien kautta.

Unen puute, epäsäännöllinen  elämä, henkiset paineet ja kenties työn suhteen rajallinen kapasiteettivaranto voivat yhdessä aiheuttaa tilan, jota voidaan kutsua ”sammakkoklubilaisuudeksi”, SaKu-syndroomaksi.

Verbaalisen hortoilun lisäksi SaKu-syndrooman yksi selkeä tunnusmerkki näyttäisi olevan vahva taipumus sietämättömän tilanteen välttelyyn, pakeneminen vaikka Eduskunnan tai lentoaseman vessaan kiinnostuneen toimittajan uhatessa… Tai matkustaminen vaikka Utsjoki-Kevolle Eduskunnan maahanmuutto-, yliopisto- tai tietosuojalakikeskustelun ajaksi. Kenties mantelitumakkeellakin on SaKu-syndroomassa osansa.

Selvyyden vuoksi on täsmennettävä, että kyse ei ole KMSry-syndroomasta, josta poliitikot kärsivät taannoin yleisesti vaalien aikaan. Nova Group yhteenliittymineen on sitä paitsi tainnut olla saneerauksessa jo jonkin aikaa. Topi ja Köpikin lienevät matkoilla – tai jopa jatkoilla.

Kuinka SK-syndroomaa sitten voisi hoitaa. No, ainakin paikkaamalla univelat, vitamiini- ja antioksidanttitasapainotilat ja muut havaitut vajaukset.

Toinen tapa olisi kirjoittaa etukäteen kaikki se, mitä aikoo puhua. Ja sitten puhua vain se, mitä on kirjoittanut. Kyllä toimittajat ymmärtävät tilanteen hyvin, jos eivät saa aina tai ylipäätään milloinkaan vastausta tarkentaviin kysymyksiinsä. Tähänhän on totuttu jo nyt.

Siihen ovat toimittajia opettaneet aiemmin niin ministeri Harri ”minä-juon-nyt-kahvia” Holkeri kuin Paavo ”nahkurinorsillatavataan” Lipponenkin.

Mutta vakavasti ottaen, tai ainakin melkein, Koiviston sanoin: jotain tarttis tehrä… Tällä SaKu-systeemillä ei nimittäin pitkälle pötkitä.

Kansa alkaa ennen pitkää odottaa ministeriensä ja muiden demokraattisella tavalla valitsemiensa edustajien suusta vain uusia käsittämättömyyksiä, laman aiheuttaman apatian piristykseksi. Aivan kuin kansa odottaa uusia avauksia Jope Ruonansuulta. Paitsi toki paljon nohevampia.

Aletaan odottaa, milloin Matti-poika sanoo ”kakka” tai Suvi-tyttö ”pylly” ihan supi-suorassa lähetyksessä.

Innokkaimmat saattavat alkaa jopa veikata, mikä on seuraava verbaalipläjäys. ”Kymmenen euroa källille, huimalla kertoimella” voi alkaa mainostaa jopa Veikkaus Oy!!

Tästäkö uusi vaurastumisen muoto Lama-Suomeen?! Vaihtoehto Lotolle ja raveille…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s