Heikko signaali

Heikkoja signaaleja harrasteena keräävälle oli eilinen jälleen ilonpäivä: Helsingin Sanomissa avattiin vieno pohdinta siitä,

onko mahdollista, että taantuma ei käännykään nousuksi?

On hauska, että peruskysymys nousee kerrankin esille. Sillä tästä kysymyksestä jos mistä pitäisi keskustella ajallaan. Ettei totuus tulisi sitten yllätyksenä, taas kerran ja ihan kaikille.

Ainakin yksi asia lienee kristallinkirkas: entiseen menoon ei ole enää paluuta. Vielä vuoden takaisten kulutusjuhlien kaltaista aikaa on mahdollista viettää vain kultaisissa muistoissa.

Saattaa olla, että kulttuurisessa käytänteissämme yleistyy jälleen ”vanhan hyvän ajan” nostalgia. Aivan kuin aikanaan puhuttiin ajasta ennen sotaa ja pula-aikaa.

Isät kertovat pojilleen ajasta, jolloin kortilla voi ostaa vaikka laivan. Tai ottaa pankista lainaa 500 neliön talon rakentamiseen ilman takuita. Ja ilman erityisiä tulojakaan.

Isoäidit kertovat lastenlapsilleen ajasta jolloin 30 vuotta työtä tehnyt alkoi viettää vapaata aikaa josta maksettiin. Ja silti vapaalla oleva sai sosiaali- ja terveyspalvelunsa lähes ilmaiseksi.

*** *** *** *** ***

Suomen huoltosuhde keikahtaa Euroopan onnettomimmaksi vuoden 2020 paikkeilla. Ellei tapahdu jotakin merkittävää.

Mitä se jokin merkittävä voisi olla?! Tullaan kysymykseen ”villeistä korteista”, heikkojen signaalien ohella. Villi kortti demografiaan liittyen voisi olla esimerkiksi laajamittaisin kansainvaellus 300 vuoteen. Vaellus, josta riittäisi Pohjoismaillekin muutama miljoona uutta asukasta.

Moisen kansainvaelluksen alkuunsaattamiseen riittäisi joku ennen näkemätön mullistus muualla kuin Euroopassa. 200-300 miljoonan natiivin siirtymä alkuperäisiltä asuinalueiltaan muualle voisi olla aika villi kortti.

Niinpä suomalainen näivettyvä, muutaman tuhannen asukkaan kuntakin voisi saada piristysruiskeen muutamasta kymmenestä tuhannesta siirtolaisesta. Eikös olisikin melkoinen piristysruiske?! Joku voisi kutsua sitä jopa peräruiskeeksi. Aivan samanlainen peräruiske on meneillään parhaillaan kansantaloudessamme.

Kyse ei olisi näin ollen aluesosiologisesta tyhjennys- vaan täydennysharjoituksesta. Itse kunkin kannattaisi itse asiassa ottaa pari kevyttä kenttämielikuvaharjoitusta; talouden tyhjennyksen ja alueiden täydennyksen suhteen.

P.S. Eläkekysymyksessä on kuulemma tullut pääministerillemme neuvotteluhaluja. Mistä löytyisivätkään vielä tähän hätään ne kyvyt?!

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Heikko signaali

  1. Niin, kansianvaellus voi pöllähtää lähempääkin, Välimeren maista. Mikäli ilmastonmuutos lämmittää ja paahtaa pitkän kesäkauden, voimme saada kesäturisteja koko vuodeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s