O & K

Se mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan, sanotaan. Tuota ajatelmaa, jonka pitäisi ohjata kaikkea lainsäätöä ja laintulkintaa, on testailtu viime viikkoina erilaisissa koeasetelmissa. Vaihtelevin tuloksin.

Viimeisimmäksi testiryhmään nousi Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius lähipiireineen. Mutta vain yhdeksi esimerkiksi monista muista.

Laeilla ja säädöksillä ei voida ikinä karsia pois sitä, mikä kulloisessakin ajassa ja kulttuurillisessa tilanteessa kollektiivisesti koetaan oikeudenmukaiseksi tai kohtuulliseksi. Tavat ja ymmärrys vaihtelevat. Samoin tekee kansan mieli.

On aivan inhimillistä, että silloin kun menee lujaa ja on hauskaa, kukaan ei ole valmis ampumaan pianistia. Mutta sitten kun harteilla alkaa painaa, rahat on loppu ja eriarvoisuus työntyy uhkaavasti lähituntumaan, on helpompi nostaa asiat esille sellaisina kuin ne ovat itse asiassa aina olleet. Kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Ihmisiä tuntuu kuitenkin enemmän vaivaavan miljoonat kuin esimerkiksi raiskaustuomioiden keveys ja ailahtelevuus. Kantaa tulee otetuksi vasta sitten kun omassa lähipiirissä tapahtuu jotakin. Sitten vasta huomataan se, miten pielessä asiat todellisuudessa ovat.

Vastuu on kansan, totta kai. Kansa valitsee edustajansa, jotka toteuttavat parlamentaarisessa toimintaympäristössä kansan ”tahtoa”, tai miksi sitä sitten sanotaankaan.

Ja jos kansan tahto ei toteudu, kansa erottaa aikanaan edustajansa. Erottaa vain valitakseen uudet, entistäkin ehommat. Vain pettyäkseen jälleen.

Paasikivi pukikin ongelman sanoiksi: Suomen kansa on typerä kansa. No, taisi mörököllin aamukahvi olla hieman viileää ja sikari kosteaa, kun tuli tuommoista sanottua…

P.s. On aikoihin eletty: nyt on kuulemma lasia on löytynyt oluestakin. Ennen vanhaan löytyi lasista olutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s