Turun tauti – taasko?!

Vuoden 1981 tammikuussa sanomalehti Uusi Suomessa oli otsikko: ”Riitoja, juonitteluja, loikkauksia, kaupankäyntiä, näennäisdemokratiaa ja likaisia juoruja TURUN TAUTI.”

Juttu liittyi Turussa 1970-luvulla tapahtuneisiin poliittisiin sotkuihin, kaavoitusepäselvyyksiin lahjuksineen ja laajamittaiseen veronkiertoon.

Noihin aikoihin Turussa pistettiin matalaksi useampikin historiallisesti merkittävä rakennus modernien rakennelmien tieltä. Rahan ja ahneuden edestä.

Nyt saamme jälleen tutustua Turun tautiin, tällä kertaa Turun sataman ruoppauksen tiimoilta. Satamasta tullaan ruoppaamaan lähivuosina noin miljoona kuutiota sataman saastuneita maa-aineksia. Jätteet pyritään niin ikään suunnitelmien mukaan kippaamaan Airiston kirkkaisiin vesiin. Kutevien silakkaparvien ja virkistystään hakevien ihmisten iloksi. Hyvin pitkäksi aikaa.

Miksi ympäristömyrkkyjä sisältävät ruoppausjätteet halutaan sitten sijoittaa veteen, eikä maalle?! No rahan vuoksi tietenkin. Maalle säilöminen maksaa, koska toimenpidettä sitovat lukuiset kalliiksi käyvät ympäristösäädökset. Veteen voidaan kakkia paljon halvemmalla.

Nyt jää nähtäväksi ja seurattavaksi, onko rahalla ja sen siirroilla sama painoarvo päätösprosesseissa kuin oli ”iloiseen entiseen aikaan”. Uusiutuuko Turun tauti, joka aikanaan määriteltiin aggressiiviseksi syöväksi.

Toisaalta päätösprosessissa tullaan testaamaan se, onko ympäristösäädöksillä ja -oikeudella vaikuttavuutta, vai todetaanko ympäristöämme suojeleva järjestelmä ”joustavine YVA-menettelyineen” jälleen kerran vain mitättömäksi paperitiikeriksi, joka voidaan ostaa tarpeen tullen hiljaiseksi.

P.S. Katso uusi Nytkös

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Turun tauti – taasko?!

  1. Teilläkin on oma tauti, hyttysen pisto, pogostan tauti. Turun ympäristössä se on punkinpurema. Koko maata vaivaa herra/rouva Huu, puree suoraan iholle jättäen jäljen kuin Drakula.

  2. no niinhän se kuuluu olevan, pogostalla. äsken hyvä ettei jo malaria. sekin tulee ilmastonmuutoksen mukana. mutta eipä haittaa mitään, saapahan kerrankin hikoilla kunnolla täällä suomenniemellä, kylmien kourissa. ei tartte afrikkaan saakka lähteä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s