Ylen epätasa-arvoinen mediavero

Noin 600 000 suomalaista elää kotitalouksissa, joiden käytettävissä olevat nettotulot jäävät alle suhteellisen köyhyysrajan.

Edellä olevan tietämyksen varassa voidaan Ylen kehittämää mediamaksua arvioida hieman ohi perinteisen mediakritiikin ja julkisen tiedonmuodostuksen periaatteen. Mediamaksua voidaan niin sanotusti tarkastella ennemminkin määrällisestä kuin laadullisesta tarkastelupisteestä.

Meille on annettu nyt tieto, että uusi mediamaksu, jota sen eittämättömän pakollisuuden vuoksi voidaan mediaveroksi kutsua, olisi aluksi 175 euroa. Summa tuntuu pieneltä niistä, jotka ovat töissä ja joilla on keskimääräiset tai sitä suuremmat nettotulot. Suurelta se tuntuu niistä, etenkin köyhistä yksineläjistä, joiden tulotaso on erittäin alhainen.

Mediavero on luonnollisestikin tuon 175 euron suuruinen vain alussa. Kun perimistoiminta vakiintuu, nousee taksakin.

Aivan samalla tavalla kuin on käynyt muissakin, jopa aluksi ”ilmaisissa” palveluissa, niiden muodostuttua välttämättömiksi tarpeiksi. Esimerkkinä voidaan mainita vaikka erilaiset pankki- ja maksukortit, joita ilman ei voi elää kohta kukaan.

No mitä tekevät ne 600 000 ihmistä ja enemmän, joiden tulot alittavat suhteellisen köyhyysrajan, joka yksinasuvalla on noin 1000 euroa kuukaudessa…

Tietenkään uusi mediavero ei kosketa koko tuota joukkoa, onhan mukana yksilököyhien lisäksi myös köyhiä perheitä ja muita yhteenliittymiä, jotka voidaan lukea samassa talousyksikössä eläviksi. Tässäkään tapauksessa yhdessä koettu köyhyys ei kuitenkaan tee yhtään rikkaammaksi.

Luulisin, että suurelta osin uuden mediaveron tulee köyhien puolesta maksamaan valtio ja kunnat. Siis niiden puolesta, jotka kykenevät häpeältään tai muilta syiltään vääntäytymään toimeentuloluukuille.Ne jotka eivät moiseen kykene, maksavat veron ja säästävät summan jostakin muusta elämänalueensa kuluista. Esimerkiksi lääkäripalveluistaan tai lääkkeistään.

Useille näistä ihmisistä vero on lisäksi täysin uusi. Köyhät keskellämme eivät tähänkään saakka ole surffailleet netissä tai katsoneet laajakuvatelevisioita. Eivätkä veron myötä tule varmuudella edelleenkään katsomaan.

Heidän kosketuspintansa Ylen riippumattomaksi ja laadukkaaksi mainostettuun tiedonvälitykseen jää Helsinki-Vantaan lentoaseman infotaulujen varaan. Jos joku köyhä nyt sattuisi joutessaan hyppäämään vaikkapa New Yorkin koneeseen.

Tasapuoliseksi ja oikeudenmukaiseksi mediaveroa ei voida laskea silläkään perusteella, että saman 175 euroa maksavat niin 750 euroa kuukaudessa tienaava rouva Y kuin 75 000 euroa kuukaudessa tienaava herra X. Mediaverohan ei ole progressiivinen vero, joka alenee tai kohoaa tienattujen eurojen suhteessa.

Epäilen tosin, ettei tuo samainen herra X maksa itse edes mediaveroaan. Kuten hyvin vähän muutakaan kuluttamaansa.

Mikä olisi oikea Ylen toiminnan rahoitusperiaate?! Mahdollisuuksia on kaksi: maksukorttijärjestelmä tai valtion budjettirahoitus. Eikä enempää selittelyä tarvita. Näin vain olisi oikein ja kohtuullista. Kaikkien kannalta.

Laki ei voi olla hyvä laki, ellei sen sääntelyn toteutus ole lopputulokseltaan oikein ja kohtuullista. Huonoja, kertakäyttöisiä lakeja meillä jo on, niitä emme tarvitse lisää.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Ylen epätasa-arvoinen mediavero

 1. Oikein sanottu, Dosom. Taas köyhille määrätään uusia veroja, se on tämän päivän tasa-arvoa Suomessa. Köyhä maksaa saman kuin rikaskin, mutta yleensä vielä enemmän.

 2. näinhän se on kaiketi ollut iät ajat. mutta tämä uusin keksintö alkaa kerätä veroa kaikesta liikkuvasta voi pysähtyä yllättäenkin,,, ei eduskuntaan suinkaan, koskapa siellä ollaan mediaveron puolella n.80%:sti, mutta muualla kylläkin.

  rakkaat kansanedustajamme ovat innoissaan lähinnä uusista hallituspaikoista, joita ylen itseääntoteuttava järjestelmä tuo tullessaan.

 3. Erittäin asiallinen kirjoitus. Satutko tietämään, onko yhteiskunnassamme olemassa yhtään ennakkotapauksesta veroluonteisesta maksusta, jonka kaikki kotitaloudet joutuvat maksamaan samansuuruisena?

  Lisäksi haluaisin huomauttaa (ja huomautankin) neljänneksi viimeisen kappaleen lopusta: ”Mediaverohan ei ole progressiivinen vero, joka alenee tai kohoaa tienattujen eurojen suhteessa.” Mediaverosta sellaisena kuin sitä on julkisuudessa saatavilla olevien perusteella suunniteltu on tulossa erittäin voimakkaasti regressiivinen, eli veroaste pienenee tulojen kasvaessa. Progressiivisessa verossa veroaste (veron osuus bruttotuloista), kasvaa tulojen kasvaessa. Regressiivinen verotus on ilmaisu, joka on perinteisesti saanut karvat pystyyn erityisesti köyhien puolustajilta, kumma että nyt esimerkiksi vasemmistopuolueet eivät ole huudelleet oppositiosta.

 4. vaikea sanoa todellakin, olisiko sellaista absoluuttista veroa olemassa; siis johon ei valinnoilla kykenisi edes jotenkin vaikuttamaan. kyllähän tietysti mediaveroonkin voi kyetä vaikuttamaan, esimerkiksi muuttamalla kotimaata… tai puljaamalla osoitettaan jotenkin, vielä ilmassa olevalla tavalla.

  mediavero muistuttaa jonkinlaista orwellilaista tyyliä… olisiko seuraavana vuorossa ”olemisvero”. voisi olla aika tuottoisa.

  lain tai säädöksen tarkoitushan ei toisaalta ole lain yleisen arvostuksen laskeminen, kuten on käynyt esimerkiksi kännykkä-auto-yhdistelmässä.

  tulevaisuudentutkijan näkökulmasta kyseessä on nyt erinomaisen mielenkiintoinen eksperimentti, ihan riippumatta siitä, meneekö homma läpi kaikkine hikisine karvoineen vai ei. elämmehän tällä hetkellä jonkinlaista ”entisen talousajattelun” regressiovaihetta, ja erityisen mielenkiintoista onkin nähdä, yritetäänkö yhä vielä räpiköidä entisillä ideologioilla eteenpäin, vai uumoillaanko jo jonkinlaista todellista suunnanmuutosta. tämä lienee semmoinen heikko signaali, josta voi tulla pahimmillaan trendi, jos homma etenee vastustuksetta.

  useinhan tämmöiset ideat heitetään politiikan kentille kokeilumielessä. kyseessä voi olla ns. väkivaltainen tiedustelu, sotilastermiä käyttääkseni. siis katsotaan mitä creditiä vastapuolelta löytyy. ja jos ei löydy, niin kannattipa yrittää.

  se mitä mainitsit oppositiosta pitää paikkansa. ihmettelin, ettei itselleni vastanneiden joukossa seiso vasemmistolaisia ollenkaan. joku sumplinki sielläkin piilee. no, vaihtelu virkistäisi totutun perusasetelman jälkeen;)

 5. mediamaksu, mikähän se todella on. ylen ei nioin laadukkaiden ohjelmien ja lähetysten rahoittaminen, hö. yksi tapa on sulkea ylen kanavat, kaikilta jotka eivät kyseistä veroa ole valmiit maksamaan. mittari vain asuntoon ja sillä selvä, (tietenkin jokainen joutuu itse ostamaan tällaisen mittarin kuten digi ja muut tulevat boxit). mutta tässäkin on yksi ongelma, nykyisenaista tv lupamaksuahan maksetaan siitä huolimatta mitä kanavaa katsoo. miksi näin on, meillä on kanavakortteja moneen makuun, jokaisesta maksamme myös maksut kuukausittain, näin maksamme tv maksut moninkertaisesti. aiemmin joku kysyi onko mitään sellaista veroa jota kaikki maksavat tasapuolisesti. onhan niitä, elintarvike, auto, kampaamopalvelut, ja monet muut, SUOMIHAN verojen luvattu maa. itse olen köyhyysrajan alapuolella elävä sairaseläkeläinen. taitaa olla parasta muuttaa Kiinaan, sielä kelan päivärahalla elää ruhtinmaallisesti, eikä tarvitse maksella typeriä veroja. miten kävi väliaikaiseksi suunnitellun auton käyttömaksun, pysyväksi jäi, mutta vuosimaksu ei. kuten edellinen kommentoija mainitsi kansanedustajat ovat kiinnostuneita vain mille pallille istua, palkkojaankin heillä on tapana nostaa uuden eduskunnan ensimmäisessä istunnossa, ovatkohan palkkakuopassa. tämänkin maksaa niin köyhä kuin rikas. lisää vain veroja, miten olisi rakastelumaksu, sitähän me osaamme tehdä ja varmasti valtion kassa täyttyisi nopeasti. maksu kaksinkertaiseksi jos rakastelu tapahtuu tv:tä katsellessa. herätys kansanedustajat. kaivakaa noftä navastanne ja tehkää jotain hyödyllistä josta kansa todellakin voi olla tyytyväinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s