Suhteellisuudentaju, Tervetuloa!

A-influenssavirus H1N1 alkaa olla kaikille tuttu vitsaus. Virus on kammottava ainakin kaikkien niiden mielestä, joiden yltäkylläiseen loppuelämään moinen haitta on omiaan luomaan masentavan varjonsa. Syystä tai syyttä.

Virukseen on kuollut nyt alle parisataa ihmistä koko maailmassa. Kuinka lukua voisi kuvata havainnollisesti?!

Ehkäpä epidemian vaikutus paljastuu koko järkyttävyydessään vasta sitten, kun sen vaatimaa kuolonuhrilukua verrataan vedenpuutteeseen kuolevien lasten määrään alikehittyneissä maissa.

Joka kahdeksas sekunti kuolee yksi lapsi saastuneen veden aiheuttamaan infektioon, tai nestehukkaan. Joka sekunti kuolee yksi lapsi ihan muuten vaan.

Sikaflunssauhrien määrä on koossa noin alle puolessa tunnissa. jos sitä verrataan edelliseen, alueellisesti rajattuun ja todelliseen Kolmannessa maailmassa raivoavaan pandemiaan. Kolmas maailma on maailma sekin, kuten tiedämme, vaikka emme haluaisikaan.

Uhriluku on koossa lyhyemmässäkin ajassa, jos sitä verrataan malarian ja nestehukan aiheuttamiin kuolemiin yhdessä. Malariakin on pandemia, mutta vain rajatusti. Malariakin raivoaa siinä samaisessa maailmassa, joka on kokonaisen maailmamme sisällä.

Jokainen uhri on uhri totta kai. Oli sitten rikas tai köyhä. Mutta tosiasia on sekin, että vain meillä on mahdollisuus hoitaa sairautemme, jotka eivät edes sairauksia olisikaan.

Luulen, että maailmassa käytetään pelkkään plastiikkakirurgiaan ja medikalisaation mukanaan tuomiin varmuudenvaroihin enemmän rahaa ja resursseja kuin alikehittyneiden maailman terveysongelmiin yhteensä. Kaikki kun on niin suhteellista ja riippuvaista suhteiden määrittelijöistä itsestään.

Tämä näyttää olevan tosiasia joka ei muutu. Mutta ehkäpä jonakin päivänä meille tulee se todellinen pandemia, joka tasoittaa tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden vääristymät täysin luonnonmukaisella ja nopealla tavalla.

Läpikotaisin kosmopoliittiseen ajatusmalliin jo äidinmaidosta kasvaneena en voi kuitenkaan käsittää sitä, miksi toinen uhri olisi sen suurempi kuin toinenkaan. Kun on kyse ihmisestä.

*

Hämäläinen mummo meni lääkärin pakeille valittamaan huonoa oloaan. Lääkäri tutki ja totesi: ”Tää on viruus”. Mummo siihen: ”No Luajan kiitos ettei sentään syrämmes!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s