Kankkulan kaivolla

Mel Brooksin elokuvat ovat hyvä perehdyttämisväline siihen maailmaan ja yhteiskuntaan jossa elämme. Ainakin jos elämä liittyy jotenkin valtioon ja verorahojemme käyttöön.

Valtiontalouden tarkastusvirasto otti jokunen aika sitten tarkastettavakseen Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) PALKO-tietojärjestelmähankkeen, joka oli aloitettu vuonna 1999. Hankkeen avulla oli tarkoitus aikanaan luoda ajoliikenteen tietojärjestelmä ATJ.

Tarkastuksen tulos oli niin ihmeellinen ja uskomaton, että radiohaastattelussa tarkastavan viraston asiantuntija ei kyennyt olemaan vakavana, vaan väkisinkin tyrskähteli yrittäessään selittää tapahtumien kulkua.

PALKO-hanke siis aloitettiin vuonna 1999. Tarkoitus oli, että hanke on tietojärjestelmineen valmis vuoden 2003 jouluun mennessä. Vaan eipä ollutkaan. Tietojärjestelmien tuotantokäyttö aloitettiin vasta vuoden 2007 lopulla.

Järjestelmä ei kuitenkaan vieläkään ole kokonaisuudessaan käytössä. Esimerkiksi kuljettajatietojärjestelmät puuttuvat osin vieläkin. Ei siis kovin paljoa – vain järjestelmien toinen puoli.

*

Hankkeen kustannusarvio oli 15-27 miljoonaa euroa, ilman työn osuutta. Aikamoinen arviohaarukka, eikö totta?!

Hanke on tullut nyt kymmenine osaprojekteineen maksamaan tähän mennessä n. 100 miljoonaa euroa. Tähän summaan ei vielä sisälly Ajoneuvohallintokeskuksen suorittama oma työ.

Toisin sanoen: hankeaika ylittyi ainakin kuudella vuodella, budjetti ylittyi viisinkertaisesti, eikä homma ole vieläkään valmis.

Valtiontalouden tarkastusviraston on ihan oikeutetusti syytä torua AKE:a: soosoo, soopelisoo oikein etusormen kanssa!!

*

Menin vuonna 2003 katsastuskonttorille kysymään autoni katsastusaikaa, joka oli minulle hieman epäselvä. Autoni rekisteröintiaika mutkisti asiaa niin paljon, että katsastuskonttorin sinänsä ystävällinen, mutta tyystin tietämätön rouva pyysi minua soittamaan edellä mainittuun AKE:n puhelinpalveluun ja kysymään sieltä ongelmaani ratkaisua.

Kysyin, eikö asiakaspalvelussa olevan rouva voisi soittaa sinne ikään kuin virkansa puolesta. Rouva vastasi minulle perin ystävällisesti, että toki voisi yrittää, mutta siihen saattaisi mennä kokonainen päivä, koska sieltä ei yleensä vastaa kukaan.

*

No, kun meikäläisellä ei tuolloinkaan ollut kuin aikaa, ajattelin pirauttaa itse AKE:n palvelunumeroon. Ja toden totta – aikaa kului ja kului, useampi tunti, ennen kuin pääsin kohteeseen.

AKE:n puhelinpalvelussa vastannut rouva kehoitti minua soittamaan edelleen puhelimeen, jonka alkunumero viittasi mielestäni pikemminkin johonkin veroparatiisiin kuin ajoneuvojen rekisteröintitietopalveluun…

Soitinpas kiltisti kuitenkin annettuun numeroon, josta vastasikin hieman nuorempi, suomea erikoisella aksentilla, kenties viroksi puhunut nainen. Nainen ei tiennyt rekisteröintiasioista mitään, vaan yritti sen sijaan kysellä kuulumisiani.

Puhumattakin oli selvää,  että otin yhteyttä AKE:n lakipalveluosastoon, joka ryhtyi hetkisen empimisen jälkeen selvittämään tapahtumahistoriaa… Motivoidakseni lakipalveluosastoa minun piti mainita jatkoaikomukseni, joihin kuului verraten merkittävä viranomaisten liikekannallepano.

Soitin myös puhelinoperaattorilleni, joka ilmoitti soittamani puhelun hinnaksi 68 euroa + paikallispuhelumaksu. Luonnollisesti.

*

AKE:sta ilmoitettiin kahden päivän kuluttua, että asianomainen palveluhenkilö on irtisanottu, ja että kuluni korvataan täysimääräisinä. Piste. Ei muuta selitystä, vaikka yritinkin tivata vastausta.

Mitä tästä opimme?! Ensinnäkin, että aina kannattaa kysyä ja epäillä. Sitten kannattaa epäillä uudelleen. Sen jälkeen palkata lakimies ja kutsua poliisi paikalle. Ihan varmuuden vuoksi.

Opimme myös, mistä ihmeestä voi johtua moiset projektien aika- ja resurssiylitykset. Kusetuksesta. Puhtaasta kusetuksesta. Piste.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s