Vanhassa vara parempi

Olen kolmisen kesäistä viikkoa kävellyt päivittäin upean viljavan kaurapellon poikki. Kulkiessa on hyvin voinut havainnoida kesän kulkua, viljan kasvua ja syksyn ensimmäisiä orastavia merkkejä. Kaura alkaa kypsyä korjuuta varten. Kohta jäljellä ovat olkipaalit.

Samoin olen pohtinut blogikirjoittamisen problematiikkaa. Itselleni julistamani kesätauko alkaa olla käytetty, viljan kypsymisen mittarilla tarkasteltuna.

*

Pohdin, mitä virkaa oikeastaan on kirjoittaa asioista, jotka eivät muutu?! Se, mitä olen kirjoitellut reilun vuoden ajan taloudesta, kuluttamisesta, politiikasta, vaalirahoituksista, moraalista, pitää vielä kohtuudella paikkansa. Pitää, koska ihmiset eivät petä, vaan käyttäytyvät aina hyvin inhimillisesti – ja niin ollen ennalta aavistettavasti.

Politiikassa jatketaan kansan sumuttamista, luottaen yhä lyhenevään poliittiseen muistiin ja venyvään sietokykyyn. Kansantalous jatkaa kamppailuaan deflaatiokehityksessä, urheilussa etsitään uusia dopingaineita, jotka eivät näkyisi testeissä, ruuan hintaa korotetaan ennen arvonlisäveron alennusta, ja niin edelleen…

En suinkaan väitä, että yhteiskuntamme on ytimeltään täysin läpimätä. Ei täysin, mutta melkein. Valitettavasti.

*

Edellisen vuoksi ajattelinkin muuttaa blogistrategiaani, tautologian ja turhautumisen välttämiseksi. Kirjoitan tästä lähtien vain niistä näkökulmista, joiden myötä muutos voisi olla mahdollinen.

Tulevaisuudentutkimuksessa pieniä, useimmiten vaikeasti havaittavia tulevaisuusaihioita kutsutaan ”heikoiksi signaaleiksi”. Yllättävien, transformaattisten tapahtumien mahdollisuutta kutsutaan puolestaan ”villeiksi korteiksi”, tutuimpia villejä kortteja on ”musta joutsen”.

En aio suinkaan rajoittaa havaintojani heikkoihin tai vahvempiin signaaleihin; kirjoitan varmaankin myös trendeistä ja niiden taittumisesta, joskin tällaiset taitekohdat lienevät yhteiskunnassamme hyvin harvinaisia, ainakin positiivisiksi arvioituina.

En ole kuitenkaan puhdas pessimisti. Olen ehkäpä ennemminkin optimistinen realisti. Palaan suunnanmuutoksessani samalla teknisesti oman tutkimusaiheeni piiriin, yhteiskunnallisen tulevaisuudentutkimuksen ja arvioinnin maailmaan.

Antoisaa syksynalkua kaikille; palaillaan, kun/jos aihetta ilmenee…

P.S. Muutoin olen sitä mieltä, että kirkko ja valtio eivät sovi yhteen, eikä äänestäminen todellakaan kannata;)

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Vanhassa vara parempi

  1. No äänestäminen ei tosiaan kannata. Vaalit ovat suurta teatteria, jossa yleisöllä on näennäinen mahdollisuus vaikuttaa. Oikeasti näyttelijät on ostettu rahalla ja lopputulos on tiedossa. Jos nykypolitiikkaa seuratessa ei masennu, täytyy olla jonkinsortin vikaa älypuolella. Ainoa mikä puhdistaa nykyjärjestelmän on täysi radikaali muutos. Radikaalivastarinta, enkä tarkoita, että asioista taas puhutaan. Poliitikot eivät ymmärrä puhetta, vaikka sitä rakastavat. Ymmärtävät sitten kun ovat pakon ja nyrkin välissä.

      • Jääkööt kaikki vaalit viimeisiksi, mitkä ovat tulleet liian kalliiksi veronmaksajille. Jos muistini kantaa yhtä kauan eteen- kuin taaksepäin, voi elämä jatkua tällaisenaan ilman pimeitä rahoja. Viime eduskuntavaaleissa puhuin äänestäjiä ehdokkaani taakse. Ei löytynyt riittävästi, kun torigallup paljasti. Läpimenneet oli valittu SAK.n rahoilla. Toinen puhunut läpiä päähänsä koko aikuisikänsä eduskunnassa. Siellä on eläkeikäisiä, lisääntymiskykyisiä ja muuten vain huuleheittäjiä. Luonnollisen poistuman kautta ei tilalle valita varamiehen jälkeen uutta. Mutta eihän se lukumäärä vähene, kun maatuskan sisällä on toinen maatuska jne. Monenteenko polveen varamiehen käyttö voisi jatkua, siihen pitää perimyksestä säätää laki. EU:ssa on lupa lisääntyä ja täyttää maa. Kunnissa on kyseenalaista, vieläkö vuosien kuluttua on varamiehiä. Presidenttikin voisi jatkaa niin kauan kuin kuolema korjaa. Loppuisi eläkeikäisten päämiesten valtakausi poistua vallasta kyllikseen saaneena. Bush poistui tyylikkäästi takavasemmalle. Meillä ei ole Obaman veroista presidenttiä tulossakaan. Jospa tämä vaalirahasotkun selvittäminen avaisi päättäjienkin silmät eikä jatketa enää sammutetuin lyhdyin. Viimeiset äänestyspäivät muistan. Ne ovat olleet käänteentekeviä elämässäni. Hulluus on huipussaan.

  2. Olen kantanut muistoa mukanani 1950-luvulta lähtien. Oli elokuun viimeinen viikko, koulu alkaisi 1.9. Seivästämme kauraa salmen takana saaressa. Kaura ei vielä ollut valmista, joten viimeiset seipäät olivat vihreitä. Oli turha odottaa pidemmälle syksyyn. Talvi oli tulossa ja aurinko ei jaksanut enää kypsyttää viljaa. Näistä muistoista pitää vielä kirjoittaa, kuinka sodan jälkeen Suomessa selvittiin. Oli selvittävä, olihan maksettava sotakorvauksia. Nyt ei tiedetä mihin viekkaudella ja vääryydellä saadut rahat sijoittaisi. Sodasta toivotaan aina piristysruisketta jälleenrakentamisessa. Muuta elämää ei tunneta. Kehittyvien maakuntien Suomessa on väärinkäytösepäilyistä vangittu ensimmäiset sijaiskärsijät. Sotkeutuneita tapahtumiin on enemmän kuin osataan epäillä. Kaatuko koko suomalainen uskottavuus poliittisiin huijareihin. Kabulista annetaan vaalituloksia, mutta tuleeko sieltä meille vaalitarkkailijoita. Jospa DOsome kuitenkin pysyisi hereillä. Olisi jotakin mieltä tänään. Se ei jättänyt kylmäksi ketään, kun sotasyyllisiä tuomittiin vankeuteen. Siihenkin tarvittiin poliittista peliä. Syyttömät ovat silmälläpidon alaisia useimmiten, kuinka omaishoidolla isästäni tuli miljonääri kuoltuansa ja minusta miljoonaperijätär. Se on vielä kirjoittamaton ja tutkimaton juttu.

  3. Muutoin olen sitä mieltä, että tämän päivän ”Karthago” on hävitettävä. Se tapahtuu valtion ja kirkon erottamisella toisistaan. Tämä aika muistuttaa poliittisia ristiretkiä. Saadaan monta selkäsaunaa, jos papin nähdessään perheväkivalta saa uuden käänteen. ”Johan minä sanoin, että ensi pyhänä mennään kirkkoon.” Ja pappi on tyytyväinen näkemästään ja kuulemastaan. Pidetään kuin piispaa pappilassa. Osataan vaatia palvelua pyytämällä sijalle aamupala sänkyyn.

    • mairealla ei ole hätää, koska tarkkavaisuus, hereilläolo ja omaishoitajuuden mukanaantuoma yhteiskunnallinen välinearsenaali ratkaisevat kuka jää ponnistelemaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s