On se vaan niin karseeta!

Voiko Suomen kansa olla todellakin näin tyhmää porukkaa?! Jokaikinen kysely uskosta oman kotitalouden vakauteen saa tulokseksi, jotta juu, kyllä on niin maar vakaata meitillä! Sama porukka epäilee kansantalouden kestävyyttä, puhumattakaan euroalueen talouden tulevaisuudesta.

Etenkin nyt alamme jälleen elää höpöhöpö-aikoja, kun joku liike-elämään yltiöpäisen kiinnitteinen virkamies sattui lausumaan jotta kylläpä nyt menee kohta Suomen taloudella taas lujaa… Muut virka-liikemiehet peesaavat mukana tarkoituksenaan saada ”kulutus” käyntiin oikein kunnolla.

Ei pitäisi meillä julkisesti sanoa mitään sellaista, mikä on omiaan juoksuttamaan jo entisestäänkin pers´aukista kansaa lainatiskeille. Sillä eiväthän sinne suinkaan juokse ne, joilla rahaa on. Rahamiehet pysyvät tiukasti menokurissaan, etenkin kun he saavat kaiken jo muutoinkin halvalla tai erityisen halvalla.

Miten suomalaiset kestävät varmuudella tulevan korkotason nousun. Kotitalouksien lainasaldo lähentelee jo 100 miljardia euroa. Luku on kiitollinen vain yhdessä suhteessa: siitä on helppoa laskea kahden korkoprosentin nousun vaikutus lainapääomiin. Lainaa tulee lisää jokaisella prosentilla miljardi; tulossa lienee vuoden sisällä parin miljardin potti.

Suurimmat lainat on otettu ylihintaisten asuntojen ostoon. Pienemmät lainat rullaavat korkeakorkoisilla luottotileillä. Kun ensi vuoden huhtikuussa nimitettävä hallitus pistää eteemme leikkaustarpeet veronkorotuksineen, on ironistille elähdyttävää perehtyä gallup-tuloksiin siitä, miten luottavaisia kulutuskansalaisemme ovat oman taloutensa tulevaisuuteen.

Jo tässä vaiheessa kannattaisi pistää pystyyn massiivinen velkaneuvojakoulutus, ettei kävisi kuin taannoin hammaslääkäreille. Ettei heitä enää ole tarpeeksi. Kaikkein viisainta olisi  tietenkin pyrkiä neuvomaan kuitenkin jo ennakkoon, ennen velkoja. Ai niin, johan sitä neuvotaan: ”Suomen talous on kovassa nosteessa…”

Mikä neuvoksi?! Ylihintaisia asuntoja ei yksinkertaisesti kannata ostaa. Ennemmin kannattaa asua vuokralla ja ajaa töihin tai mihin vaan joko julkisilla, polkupyörällä tai jopa omalla autolla. Sekin on halvempaa kuin maksaa kiskurihintoja betonista.

Kannattaa niin ikään leikata omasta tahdosta kaikki ylikorkoiset luottokortit kahteen kappaleeseen ja maksaa mieluiten käteisellä. Jos käteistä ei ole, kannattaa olla ostamatta.

Kannattaa myös käydä huusholli läpi sillä silmällä ja katsoa, onko tullut eletyksi miten yli varojen. Jos on, kuten yleensä keskivertokuluttajalla on, on syytä lopettaa touhuaminen. Jos ei pysty itse, kannattaa pyytää apua. Lievä lääkityskin on parempi kuin vuosien kärsimys velkavankeudessa, josta joka tapauksessa seuraa ainakin vahvempi lääkitys.

Velattomuuteen ei pääse hetkessä. Siihen vaaditaan paljon työtä, etenkin paljon ostamattomuutta, ei niinkään säästämistä  sinällään. Kun kokemusta on, voin sanoa, jotta velattomuus on hauskaa. Kannattaa kokeilla, vaikka piruuttaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s